2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Hologrammal garantálnák a bor minőségét

agrarszektor.hu
Tokaj-Hegyalján, Szerencsen jött létre az országban egyedülálló NMR Borlabor, amelynek feladata az lesz, hogy a borok eredetét és minőségét vizsgálja, illetve garantálja a fogyasztók számára. A végeredmény egy hologramos matrica lesz, amely a vásárlók bizalmát növelheti a termék iránt. A megkérdezett borászok nem gondolják, hogy a laborvizsgálat bővíteni tudja értékesítési lehetőségeiket, az azonban elérhető vele, hogy az ágazatban alkalmazott tiltott eljárások lelepleződjenek, és az ágazat megtisztuljon.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium borágazati feladatokért felelős biztosa a borlabor ünnepélyes megnyitóján elmondta, hogy  az NMR (nukleáris mágneses magrezonanciás spektroszkópia) egy adatbázison alapuló vizsgálati módszer. Eredményeként egy okos telefonnal is leolvasható hologramos matrica garantálja a bor címkéjén feltüntetett adatok (eredet, évszám, szőlőfajta) hitelességét. A módszernek köszönhetően egyszerűbbé válik a hamisított borok, a nem megengedett borászati segédanyagok és adalékanyagok kiszűrése. A miniszteri biztos kiemelte, egy éven át a borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan világszínvonalú analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak elérhetőek Magyarországon. A borászok egy nemzetközileg elfogadott tanúsítványt kapnak, amely elősegíti a külföldi piacépítést és a fogyasztói bizalom erősítését.

A szerencsi borlabor (MTI Fotó: Vajda János)

Egy egri és egy tokaj-hegyaljai borászat vezetőjének egybecsengő véleménye szerint a boraik értékesítésében nem hozhat nagy változást a laborvizsgálati eredmény. Ennek oka, hogy a hazai piacon a vásárlók  90%-ban már így is magyar bort választnak, és a magas árfekvésű, minőségi borokban megbíznak a vevők. A külpiacokon pedig elsősorban marketinggel lehetne a magyar nedű elfogadottságát növelni. A hegyaljai termelő az agrárszektor.hu-nak még hozzátette: plusz információra leginkább a "középszerű" borok esetében lenne szüksége a vásárlónak, de éppen ez a fogyasztói réteg kevéssé igényli a kifinomult tájékoztatást. Az ágazat szempontjából azonban fontos lehet egy ilyen jellegű minőségi garancia és eredtjelölés, egyrészt a magyar bor presztízse, másrészt a tisztuló technológiák miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?