Az elmúlt napok sajtóhírei szerint Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az azzal érintett termékek forgalmát, így a sertés- és csirkehúsét - áll a Magyar Pékszövetség közleményében. A lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben - rögzíti a közlemény.
Septe József, a szövetség elnöke szerint az áfa csökkentése nemcsak élénkítené a sütőipari termékek forgalmát, de helyzetbe hozná a tisztességes magyar vállalkozásokat is. Az áfacsökkentéssel szerzett tapasztalatok nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban is kedvezők. Romániában évekkel ezelőtt szintén radikálisan csökkentették a sütőipari termékek forgalmi adókulcsát, és ez - szögezi le a közlemény - minden érintett szerint hatékony volt. A pékek most abban bíznak, hogy a kormány komolyan fontolóra veszi a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését.