2017-ben mintegy 156,9 millió tonna tejet dolgoztak fel az Európai Unióban, ami 3,5 millió tonnával több volt, mint a 2016-ban feldolgozott mennyiség - derül ki az Eurostat adataiból. Ennek a közel 160 millió tonnás mennyiségnek a 37 százalékát sajt előállítására használtak fel, a 29,3 százalékából vaj, a 12,5 százalékából tejszín, és a 11,1 százalékából friss tej készült. Savanyított tej készült a tej 4,2 százalékából, por alapú termékeket állítottak elő a 3 százalékából, a maradék 2,9 százalékból pedig egyéb termékeket készítettek.
Az EU-ban megtermelt összes tejnek a 98,9 százalékát dolgozták fel. A maradék 1,1 százalék vagy nem feldolgozott termékként végezte, így például a takarmányipar használta fel, vagy pedig visszakerült a farmokra.
Az Európai Unió tagállamai közül Németországban állították elő a legtöbb sajtot (2,2 millió tonna készült itt, ami az EU összes sajttermelésének 22 százaléka), őt követte Franciaország (1,9 millió tonna, az EU teljes mennyiségének 19 százaléka), a harmadik helyen pedig Olaszország végzett (1,3 millió tonna, az EU össztermelésének a 12 százaláka). A legtöbb friss tejet az Egyesült Királyságban állították elő 2017-ben, itt készült az unió összes friss tejének a több mint egyötöde (az uniós termelés 22,5 százaléka, azaz 6,9 millió tonna).