Rettegnek a magyarok, amikor élelmiszert vásárolnak: ettől a veszélytől tartanak a leginkább

agrarszektor.hu
A fejlett gazdaságokban a vásárlók alapvető elvárása, hogy az élelmiszerek a kedvező élvezeti- és táplálkozás-élettani értékük mellett élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. A magyar vásárlókat az élelmiszerekben jelenlévő növényvédőszer-maradványok és az adalékanyagok aggasztják legnagyobb mértékben, ugyanakkor a magyar fogyasztókat az uniós polgárok átlagánál kevésbé aggasztják az élelmiszerbiztonsági problémák.

Az Eurobarometer 2019 áprilisában végzett felmérése az élelmiszerbiztonság fogyasztói megítélését vizsgálta az Európai Unió országaiban, amely során csaknem 28000 embert kérdeztek meg - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).  Az eredmények alapján a vásárlók számára a származás helye, az ár és az íz mellett az élelmiszerbiztonság az egyik legfontosabb tényező, amelyet vásárláskor mérlegelnek. A felmérés számos kérdést tartalmazott az élelmiszerbiztonsági aggodalmakra vonatkozóan (adalékanyagok, élelmiszer-higiénia, antibiotikum- és növényédőszer-maradványok, élelmiszermérgezések, valamint környezetben előforduló szennyezők).

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kutatás eredményei alapján a magyar vásárlókat az élelmiszerekben jelenlévő növényvédőszer-maradványok és az adalékanyagok (például színezékek, tartósítószerek) aggasztják legnagyobb mértékben. Az Európai Uniós átlagnál jobban a figyelem középpontjában van hazánkban a genetikailag módosított alapanyagok élelmiszerekben történő felhasználásának kérdése.

A felmérés eredményei ugyanakkor azt tükrözik, hogy a magyar fogyasztókat az Európai Uniós polgárok átlagánál kevésbé aggasztják az élelmiszerbiztonsági problémák. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy hazánkban az élelmiszerbiztonsági helyzetet kiegyensúlyozottnak érzékeli a lakosság.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?