Az American Journal of Preventive Medicine szakfolyóiratban nemrég közzétett kutatás megállapította, hogy a kevés vagy egyáltalán nem teljes értékű élelmiszert tartalmazó UPF-ek hozzájárultak a vizsgált évben mintegy 57 ezer idő előtti halálesethez a dél-amerikai országban. A tudósok, köztük a brazíliai Sao Pauló-i Egyetem munkatársai szerint az eredmények különösen azért riasztók, mert a brazilok jóval kevesebb ilyen terméket fogyasztanak, mint a magasabb jövedelmű országokban élők. Korábbi modellező tanulmányok megbecsülték a kritikus összetevők, például a nátrium, a cukor és a transzzsírok, valamint egyes élelmiszerek vagy italok, például a cukorral édesített italok egészségügyi és gazdasági terhét - írja az Index.
A már említett ultrafeldolgozott élelmiszerek a modern étrend szerves részét képezik, ráadásul igen nagy népszerűségnek is örvendenek. Azonban egyre több tanulmány hozza őket összefüggésbe egy sor egészségkárosodással, köztük többek között a cukorbetegséggel, az elhízással, a demenciával és a rákos megbetegedésekkel.
Részletesebb listában az alábbi élelmiszerek is az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak:
- kolbász, szalámi és felvágottak,
- hamburgerek és hot dogok,
- reggeli müzlik,
- margarinok és kenetek,
- feloldott húskészítmények,
- csirke- vagy halrudak,
- csirke- és más húskivonatok (például rögökhöz használt darabok),
- testsúlycsökkentő termékek (például porított vagy dúsított ételek és étkezéspótlók),
- hőre kész termékek, beleértve az előre elkészített pitéket, pizzákat és tésztaételeket,
- porított instant levesek, tészták és desszertek,
- minden szénsavas, cukros üdítő- vagy energiaital,
- szendvicskenyér, szeletelt, előre csomagolt kenyér,
- energiadarabok és gabonafélék,
- előkészített termékek csecsemőknek,
- csecsemőtejek és -tápszerek,
- alkoholmentes sörök és borok,
- jégkrém,
- keksz,
- bonbon,
- sűrített tej,
- gyümölcsjoghurtok,
- kész desszertek,
- tartósított lekvárok,
- ipari készételek,
- csokoládéitalok,
- azonnali szószok,
- élesztőkivonatok,
- tejitalok,
- gyümölcsitalok,
- gyümölcsnektárok,
- instant kávé,
- cukorkák.
A tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy az UPF-ben kevés a rost és a fehérje, valamint sok hozzáadott sót, zsírt és cukrot is tartalmaznak. A kutatók továbbá elmondták azt is, hogy az UPF-fogyasztás 10-50 százalékos csökkentésével potenciálisan megelőzhető lenne Brazíliában az évente körülbelül 5900-29300 idő előtti haláleset.