"Idén mindössze 11 ezer hektárról takarítják be a kaposvári cukorgyárnak szánt termést (hozzávetőleg 2500 hektár pedig a horvátokkal szerződött le idén tavasszal). Ez 21 százalékos csökkenés a megszokott répaterülethez képest. Viszont nálunk a hozamokkal várhatóan nem lesz baj" - mondja az agrárszektor.hu-nak Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. igazgatója. Ahogy arról már írtunk, a 2017-ben megszüntetett cukorrépakvóta tavaly tönkrevágta a piaci árakat, és ennek hatására idén meredeken zuhant a répavetési kedv. Nemcsak nálunk, egész Európában. Mindehhez hozzájön, hogy másutt a hozamok is gyengék idén.
- magyaráz az igazgató, aki szerint idén a hektáronkénti répatermés meghaladhatja a 65 tonnát. A gyár kapacitásai napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását teszik lehetővé. Ezt teljesen ki is használják, csak a kampányidőszak rövidül le 120-ról 100 napra. Hogy mennyire nehéz a helyzet, azt jól mutatja, hogy az egész kontinenst érintő cukorkrízisben 7 gyár végleg felhagyott a termeléssel Európában. Az közösség most egymillió tonnával kevesebb a cukorral rendelkezik, mint tavaly ilyenkor. Ez lassan, de biztosan a cukorárakon is meglátszik.
"Jónak ígérkezik a répa minősége, legalábbis a tavalyihoz hasonló rothadási tünetek nem jelentkeznek az eddigi tapasztalatok alapján. A cukortartalom 16 százalék alatt várható, de korai még erről beszélni, hiszen csak most kezdődött a kampány " - folytatja Kovács Gergely. A gazdaságok nem hagytak fel a kultúrával - hiszen a gépeknek dolgozniuk kell -, csak csökkentették a répa termőterületét. Jobb feltételek mellett ismét növelni tudják a részarányát a földeken.