A 2024-es évben a magyar termelők mintegy 16,17 ezer hektáron termesztettek cukorrépát. Az Agrárminisztérium legfrissebb közlése szerint mostanra befejeződtek az őszi betakarítási munkák is, ami a cukorrépa esetében egy összesen 454 ezer tonnás termést, és 54 tonna/hektáros termésátlagot jelent. Ez pedig meghaladja a tavalyi mennyiséget.
Nem volt könnyű dolga idén a termelőknek
Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke az Agrárszektornak elmondta, hogy a kultúra termesztését az idei évben számos körülmény is nehezítette. Ezek közé tartozik az aszályos időjárás és a talajok csökkenő vízkészlete, a késői vetés és a kártevők okozta problémák. Mint megtudtuk, az is problémát jelentett, hogy CTOSZ korábban nem kapta meg a Cruiser vetőmag csávázószer használatára a szükséghelyzeti engedélyt, ugyanakkor a tagok számára engedélyezték a Buteo Start csávázószer használatát a 2024-es és a 2025-ös évre. Az év során a termelőknek a levélbetegségekkel, a hosszú kampánnyal, a hozamcsökkenéssel, valamint az előállítási és a logisztikai költségek növekedésével is meg kellett küzdenie.
A szakember azt is elmondta, hogy a betakarítás jelenleg 6702 hektárnál tart, vagyis körülbelül a teljes vetésterület egyharmadánál vannak. Összesen 856 ezer tonnás termést várnak, a tervezett termésbecslés 56 tonna/hektár. Mostanáig 315 ezer tonnányi tiszta répát már át is vettek, ebből 900 tonna megy exportra, a többi hazai feldolgozásra fog kerülni. Dorogi Árpád ugyanakkor azt is elárulta, hogy a termés cukortartalma 14,2%-os, ami minden idők egyik legalacsonyabb cukortartalma. Ez pedig gyengébb minőséget és alacsonyabb egységárat jelent, ráadásul a cukor ára is csökkenőben van, ami kedvezőtlen a feldolgozók és a termelők számára is.
Ha ilyen mértékben csökken a cukor és a répa ára, akkor a kultúra iránti termelési kedv is vissza fog esni, pedig ez az év elején még jónak tűnt
- közölte Dorogi Árpád.
A 2024-es termés sem fogja fedezni a hazai szükségletet
A szakember azt is elmondta, hogy Kaposvárott, az egyetlen magyar cukorgyárban - ha minden jól működik - naponta 7200 tonna cukorrépát képesek feldolgozni. A mostani idényben megközelítőleg 100 ezer tonna cukor előállítása várható, és bár a hazai cukorfogyasztás is csökkenő tendenciát mutat, még így is körülbelül évi 280 ezer tonnára tehető. Ez azt jelenti, hogy az idei évben a magyar cukorgyártás a hazai szükséglet 35-40%-át fogja fedezni, a többit importból kell kielégíteni. Dorogi Árpád ugyanakkor hozzátette, hogy ha elegendő területen termesztenek cukorrépát és cukortartalom szempontjából jó a termés, akkor a feldolgozóipar képes a hazai szükséglet mintegy felét kielégíteni. Ez az idei azonban nem ilyen év lesz - ismerte el a CTOSZ elnöke.
Ami az importot illeti, az zömében a környező országokból szokott érkezni, Szlovákiából, Ausztriából és Csehországból, de az elmúlt két évben Ukrajnából is jelentős mennyiség jött Magyarországra. Ennek a legfőbb oka pedig az, hogy a cukorrépa behozatalára nincs érvényben semmiféle korlátozás
- mondta Dorogi Árpád.
Mi várható a jövőben?
A cukorrépa-termelést alapvetően meghatározza, hogy jövedelmezőségi verseny folyik a szántóföldeken - tudatta a CTOSZ elnöke, hozzátéve, hogy a termelés az elmúlt időszakban - a 2022-es és a 2023-as évek kivételével - veszteséges volt. Ha az ágazat nem kapna jelentős mennyiségű termeléshez kötött támogatást, akkor mostanra már sokan lemondtak volna erről a növényről, vagyis lényegében megszűnt volna a cukorrépa termesztése itthon.
Ha nem lesz változás a jövedelmezőség tekintetében, akkor a jelenlegi 8-15 ezer hektárnyi cukorrépa helyét könnyen átveheti a többi szántóföldi kultúra, ugyanakkor, ha sikerül biztosítani a megfelelő mennyiségű alapanyagot, akkor fennmaradhat az egyetlen hazai cukorgyár
- jelezte Dorogi Árpád.