Habár pontos számok még nincsenek, de az már most biztos,hogy gyenge lett az idei termés étkezési almából, és minden bizonnyal 400 ezer tonna alatt marad a mennyiség - mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Magyarországon általában kétharmad-egyharmad az ipari és az étkezési alma kihozatali aránya, pedig a fordított lenne kívánatos. Idén még ennél is rosszabb a helyzet, mert az étkezési minőség a termés egyharmadát sem éri el. Ennek az az oka, hogy sok volt a tavalyi fagyok miatti minőségi sérülés, több volt az apró alma, és a nyári aszály is ártott, például színeződési problémákat okozott. A kedvezőtlen körülmények miatt viszonylag magas termelői árak alakultak ki: az első osztályú tartályládás lédig áruért - amelyet nem tároltak, nem csomagoltak és semmilyen egyéb költség sem terhelte - kilónként nettó 100-110 forintot adtak a szüreti időszakban, ami a tavalyi ár duplája - mondta Apáti Ferenc.
Ha nem egyből a fa alól adják el az almát, még a tárolás, válogatás, csomagolás, árumozgatás, szállítás és egyebek költségeivel is számolni kell, ami az alelnök szerint kilónként további nettó 60-100 forint közötti tétel. Ebbe a helyzetbe "rondított bele" az egyik áruházlánc akciója, amelynek keretében 158 forintos fogyasztói áron - vagyis az áfát levonva nettó 124 forintért - árulták az almát. Apáti Ferenc szerint az áruházláncba nem tartályládás alma került, amelyet a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma miatt maximum 158 forintért vehetett az áruházlánc, ebbe az árba pedig a tárolás és a kapcsolódó költségek már nem férnek bele. Normál esetben, ha a termékpályán senki nem akar veszteséget lenyelni, nem mehet 250-300 forint alá a fogyasztói ár - mutatott rá a 158 forintos ár irreális voltára Apáti Ferenc.