A Csongrád megyei Balástya településen lassan 18 éve foglalkozik baby leaf saláták, ehető virágok és bébizöldségek termesztésével a családi vállalkozásként működő, Saliverzum Kft. - tájékoztatta lapunkat Sándor Viktória, aki elmondta, azelőtt hagyományos zöldségeket termesztettek, de úgy gondolták ideje belekezdeni valami újdonságba, így szép lassan elkezdtek különleges salátákat termelni éttermek számára. A növényeket nem üvegházban, hanem fólia alatt, talajon termesztik, de szabadföldön is termelnek néhány hektáron főleg bébizöldségeket és fűszernövényeket. Növényvédő szereket és műtrágyákat nem használnak, kizárólag szerves trágyával, illetve a növényi maradványok átforgatásával pótolják a tápanyagokat a növények számára.
- emelte ki Sándor Viktória.
A cég főszezonban rengeteg salátafélével és levélzöldséggel foglalkozik, a legközismertebbek és a legnagyobb mennyiségben előállítottak a céklalevél, a mángold, a rukkola, a mizuna, a tépősaláták, a pak choi-ok, valamint a mustárok. A bébizöldségek közül a legnépszerűbbek a bébi cukkinik, a bébi répák, a bébi édeskömény és a bébi céklák. Azzal kapcsolatban, hogy összesen hány fajt termesztenek, a tulajdonos elmondta:
Az, hogy egy-egy fajtát mekkora területen termesztenek teljesen változó, általában attól függ, mekkora rá az igény, illetve önálló termékként kerül értékesítésre, vagy a cég egyik salátakeverékének alkotója. Ez alapján van, amiből majdnem 100 négyzetméteren, és van, amiből csak 20 négyzetméteren vetnek vetési periódusonként.
A Saliverzum döntően éttermeknek, illetve szállodáknak szállít, mindössze egy áruház van, ahol elérhető néhány termékük, de ott is túlnyomóan séfek és szakácsok vásárolnak, de Sándor Viktória hangsúlyozta, a cégüknek pontosan ez volt a célja, hogy a hazai vendéglátóegységeket szolgálják ki termékeikkel. Az éttermek 3 féle mixből választhatnak szinte egész évben, de a legtöbb termékük önálló fajtaként is elérhető különböző kiszerelési méretekben. Azt, hogy milyen faj kerül termesztésbe a cégnél, leginkább az igény, és a növény termeszthetősége határozza meg, az pedig, hogy milyen növényeket tartalmaz a keverék, a levélke több tulajdonságától is függ, ilyen az íz, a textúra, az alak, a szín, az előállítási költség és a "felkapottság" is. A téli időszakban heti egy alkalommal szállítanak, mivel szezonálisan termeszt a cég, márciusban azonban már visszaállnak a heti 2 szállításra, ami körülbelül karácsonyig szokott tartani. A rendelés leadás a szállítás megelőző napon van közvetlenül, így akkor szedik, készítik a növényeket, és másnap szállítják ki. Ez azt jelenti, hogy a termékek a rendelés után 24-28 órán belül az éttermekben vannak - közölte a cég tulajdonosa.
Sándor Viktória kitért arra is, hogy több különleges faj, illetve fajta is szerepel a kínálatukban, minden évben kipróbálnak valami újdonságot, akár egy új ehető virágot, egy új bébizöldség változatot, vagy egy különleges textúrájú, ízű salátát. Emellett a vágott fűszernövényeknél is folyamatosan keresik az érdekességeket, ilyen például a curry, amit nemrég kezdtek el termeszteni.
Arra is kíváncsiak voltunk, okoz-e problémát a munkaerőhiány a cégnél. A tulajdonos elmondta, a magágyak elkészítése után szinte minden munkafolyamat kézi munkaerőt igényel a növények termesztése során, így lapunk arra is kíváncsi volt, okoz-e problémát a munkaerőhiány a cégnél. Sándor Viktória kiemelte, próbálnak kedvező béreket fizetni, illetve barátságos légkört biztosítani a dolgozók számára. Ugyanakkor habár egy családi vállalkozásról van szó, de szükségük van néhány külsős emberre is.
- tette hozzá.