2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Mezőgazdasági termelők kockázatkezelési eszközei

Mezőgazdasági termelők kockázatkezelési eszközei

Takarék Agrár24
Amikor mezőgazdasági kockázatkezelésről beszélünk, örvendetes tény, hogy az elmúlt években fokozatosan bővültek és idén gyakorlatilag teljessé váltak a piacon elérhető különféle biztosítási pillérek, konstrukciók. Legalább ilyen fontosnak tartjuk azonban, hogy a kockázattudatos megközelítést a napi működésben is érvényesítsük, mivel az esetleges károk megelőzése mindig hatékonyabb, mint azok utólagos kezelése.

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény (Mkk. tv.) módosításával januártól négypilléressé vált a Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszer (MKR). Decemberben megjelent a jogszabály végrehajtási rendelete, eszerint február 1. és 28. között van mód a csatlakozásra - véleményünk szerint érdemes is, mert kedvező díj mellett a biztosítás az eddigi pillérekhez képest lényegesen tágabb körre terjed ki.

A hazai mezőgazdasági kockázatkezelés első pillérének a megreformált agrárkár-enyhítési rendszer tekinthető, amely a növénytermesztést sújtó kedvezőtlen időjárási jelenségek (aszály, belvíz, árvíz, téli fagykár, vihar, felhőszakadás, jégeső, őszi és tavaszi fagykár) okozta hozamcsökkenés kárainak kompenzációjához nyújt állami támogatást azoknak a termelőknek, akik - egyéb feltételek teljesülése mellett - kárenyhítő hozzájárulást fizetnek.

A mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás jelenti a második pillért, amely szintén a kedvezőtlen időjárási jelenségek okozta károk kezelését ösztönzi azzal, hogy a termelő a biztosítótársasággal megkötött növénybiztosítási szerződésének díjához vidékfejlesztési támogatást vehet igénybe.

2018-tól egy harmadik pillérrel bővült a rendszer; az EU-ban egyedülálló módon országos kiterjedésű jégkármérséklő rendszer kiépítésére került sor, amely a különféle növénykultúrákat érintő jégesőkár kialakulásának csökkentésére szolgál.

Az Agronapló által szerkesztett ábra jól szemlélteti a pillérek közötti különbségeket és a kezelni hivatott kockázatokat. Az újonnan meghirdetett elem - Krízisbiztosítási rendszer - nem kizárólag az időjárási kockázatoknak jobban kitett növénytermesztőknek, hanem az állattenyésztőknek is védelmet nyújt.

Az időjárási jelenségekből adódó veszteségeken túl az egyéb, a termelők önhibáján kívül felmerülő, illetve külső, elháríthatatlan eseményekből adódó drasztikus jövedelemcsökkenés csillapítására is képes. Az új kockázatkezelési eszköz bevezetésével a termelők a világpiaci folyamatokból, állat- és növénybetegségekből, járványokból fakadó jelentős mértékű jövedelemcsökkenés ellen is biztosíthatják a mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmüket.

A krízisbiztosítási rendszer bevezetése egy kölcsönös kockázatkezelési alap felállítását jelenti, amely pénzforrásából kompenzációt kaphatnak azok a rendszerhez csatlakozó mezőgazdasági termelők, akiknek a tárgyévi mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelme 30%-ot meghaladó mértékben esik vissza a tárgyévet megelőző három év átlagos mezőgazdasági jövedelméhez képest.

A kárenyhítéssel kapcsolatos intézkedések szaporodásával szemben a kritikus hangok a kártérítés helyett a kármegelőzésre tennék a hangsúlyt. A prevencióért maguk a gazdaságok tehetnek a legtöbbet: a vetésszerkezet, öntözés, gyomszabályozás, táblán belüli precíziós gazdálkodás, jégháló, ültetvényfűtés lehet a helyes irány. Végeredményben hosszabb távon csak azoknak a károknak a térítését kellene fedezni, amelyek nem kivédhetők, ennek elismertetése és keresztülvitele viszont a jelenlegi szemléletmódot tekintve valóban nehezen megvalósíthatónak tűnik.

Ezen gondolatmenet mentén érdemes banki szempontból is a prevenció gondolatához csatlakozni; ha ügyfelünk felelős kockázatkezelésre forrásokat szán, közös kockázataink is mérséklődnek, ezáltal adott összegű hiteltermék kedvezőbb kondíciók és/vagy kisebb fedezettség mellett érhető el. A hiteldöntés kimenetelét pozitívan befolyásolhatja, ha az alábbi eszközök bármelyike mérsékli ügyfelünk kockázatait:

- méréseket, eredményeket feldolgozó vezetői információs rendszerek által segített döntéshozatal;

- precíziós elemek és szemléletmód jelenléte a gazdálkodásban;

- mindenkori gazdálkodási helyzetének precíz, akár a kötelezően benyújtandó elemeken túli formában történő bemutatása;

- vertikális integrációban történő termelés: kockázatkezelési eszközként az integráció egy kézben történő kezelése az egymásra épülő termelési fázisok egymás árpozícióit kihasználó kockázatait mérsékli;

- ügyfelünk tudatában van nyitott árpozícióinak és ezeket kockázati étvágyának megfelelően kezeli

Írta: dr. Hoóz András - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?