A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József azt mondta, hogy Magyarországon ma százötvenféle kenyeret és négyszázötvenféle péksüteményt gyártanak és forgalmaznak a pékek, tehát általánosságban nehézkes meghatározni az árat. Mindazonáltal a pékek, miután költségeik nagy mértékben megnövekedtek, kénytelenek azt ráterhelni a vásárlókra. A legfontosabb költségnövelő tényezők között elsőként a lisztet emelte ki, aminek az ára 80 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év során, és még nem ért véget a drágulás, ahogyan azt nemrégiben a gabonaszövetség képviselői is közölték. Szintén jelentős mértékben emelkedett az olyan - pékek számára nélkülözhetetlen - alapanyagok ára, mint az élesztő, margarin, vaj és étolaj - írja az Infostart.
De ugyanez tapasztalható az energia területén: a gáz az ötszörösére, az áram három-négyszeresére drágult. Emellett a logisztikai díjak is nagy mértékben emelkedtek, nem beszélve a munkabérköltségekről, a jelentős mértékű minimálbéremelés miatt. A szakember mindezek mellett szükségesnek tart egy évközi, úgynevezett korrekciót is a sütőipari dolgozók részére, mert úgy véli, hogy enélkül el fogják hagyni az ágazatot. A munkaerő és a szakemberhiány pedig ebben a szektorban is komoly problémákat okoz. A hiányzók számát több ezerre tette a sütőipar területén. A jövő tehát bizonytalan, de az biztos, hogy kenyérdrágulásra lehet számítani, akár három-négyszeres árat is elkérhetnek érte. Mivel talán a legalapabb élelmiszerről beszélünk, nincs igazán lélektani határ sem, ami felett már nem vennék meg az emberek.