A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint jelenleg 6500 gazdaság összesen 49200 hektáron művel gyümölcsfákat (tehát ebben a kimutatásban a bogyósgyümölcsök nincsenek benne). Ezek szerint 2017 óta 9,2%-kal csökkent a gazdaságok száma úgy, hogy a teljes termőterület alig változott (2017: 49900 hektár). A 2022-es évben a gyümölcsfákkal foglalkozó gazdaságok átlagos mérete 7,6 hektár, ami 0,6 hektárral nagyobb, mint 2017-ben - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.
Németországban a legnagyobb területen termesztett gyümölcs továbbra is az alma, 33100 hektárral a gyümölcsfa-ültetvények teljes területének 67,3%-át foglalja el. Az almát a cseresznye követi 5700 hektárral (11,7%), valamint a szilva 4100 hektárral (8,4%). Jelentős még a körte területe, ami 2100 hektárt tesz ki (4,2%), de említésre méltó a meggy is 1600 hektárral (3,2%), míg a kajszi, az őszibarack, a birs, a dió és a mogyoró együttes területe 2400 hektárt tesz ki (4,9%). Figyelemre méltó a meggy területének 19,6%-os visszaesése 2017-hez képest.
Az utóbbi öt évben folytatódott az organikus termesztés előretörése. Ma Németországban valamivel több, mint 1000 gazdaság művel bioültetvényeket összesen 10100 hektáron, ami azt jelenti, hogy 2017-hez képest 15%-ról 20,5%-ra nőtt az organikus ültetvények részaránya. A 33100 hektáros almatermő terület 82,8%-án termesztenek étkezési célú almát (27400 hektár), a legelterjedtebb fajta az Elstar 6600 hektáron, ami 1,3%-os visszaesés 2017-hez képest, a Gala 2600 hektáron, aminek 10,9%-kal nőtt a területe és a Braeburn 2500 hektárral, amit 9,8%-kal kevesebb területen termesztenek, mint öt éve.