Rengeteg élelmiszer tűnik el a boltok polcairól: sajtok, felvágottak is érintettek

Rengeteg élelmiszer tűnik el a boltok polcairól: sajtok, felvágottak is érintettek

agrarszektor.hu
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a számos élelmiszernél használt mesterséges füstaromák jelentős egészségügyi kockázatot hordozhatnak. Éppen ezért az Európai Bizottság tulajdonképpen betiltotta ezeket az aromákat. Így nem lehet majd olyan termékeket sem forgalmazni, amik tartalmaznak ilyen aromákat. Ezzel kapcsolatban a Nébih kiemelte, az egészséget károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, és nem a füstaromákat tartalmazó élelmiszerekre, valamint azok fogyasztására - írta meg a Pénzcentrum.

Kiemelendő továbbá, hogy a füstaromák felhasználásával készített élelmiszerek biztonságosságának megítélését több tényező is befolyásolja. Ettől függetlenül hosszú távon ez nem fog kegyelmezni, az aromákat tartalmazó sajtoknak, felvágottaknak. Az EFSA megállapítása, miszerint a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat. A hír kijövetelekor legtöbben egy bizonyos füstölt szalonnás chipset emlegettek, mint a betiltás tárgya, ám ez leginkább azért volt, mert az oldal, ami elsők között írt a döntésről egy brit lap volt. Márpedig Nagy-Britanniában ez a füstölt szalonnás chips az emberek kedvence.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a füstölt szalonnás chipsekről szól a tiltás, hanem minden egyes olyan termékről, amiben füstaroma található. Ez pedig egyáltalán nem kevés dolog.

A füstaromák használata elterjedt, termékcsoportok széles körét érintik, legjellemzőbb élelmiszerek, amelyekhez füstaromát használnak fel: húskészítmények, sajtok, snackek, levesek, szószok

- válaszolta a lapnak a Nébih az eset kapcsán.

A füstaromákat egyébként a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként használják, az ételeknek különleges ízt adnak. A füstaromákat olyan füstből állítják elő, amelyet a hagyományos élelmiszer-füstölés során is használnak, de ellenőrzött és szabályozott körülmények között. A füstöt vízbe vagy más (pl. etanolt tartalmazó) folyadékba vezetik, frakcionálják és tisztítják, ezáltal eltávolítják belőlük a füst azon alkotóelemeit, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre, annak érdekében, hogy alkalmasak legyenek élelmiszerekben vagy azok felületén történő felhasználásra. Hiába azonban a jól bevett, régi eljárás, most úgy tűnik, mégis igencsak veszélyesek lehetnek az emberi egészségre ezek az aromák.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos kiemelni, hogy az EB végrehajtási rendelettervezeteiben 2029. július 1-ig (még 5 évig) engedélyt ad a nyolc elsődleges füstaromának, hogy forgalomban maradhatnak, tehát komolyabb változásokra nem mostanában kell számítanunk. A Nébih, mint jelezte, a jelenlegi állás szerint viszont ezután az időpont után valamennyi engedélyezett füstaroma elsődleges termék le fog kerülni az engedélyezett termékek listájáról, azonban a több éves átmeneti időszak lehetőség ad ezek alternatívájának megtalálására, illetve új füstaromák kifejlesztésére és engedélyezési eljárásukra.

Tényleg veszélyben vagyunk?

A füstaromák felhasználásával készített élelmiszerek biztonságosságának megítélését több tényező is befolyásolja pl. füstaroma mennyisége az adott élelmiszerben, az adott élelmiszer fogyasztási mennyisége (figyelembe véve az érzékenyebb csoportok kitettségét), betegség kockázata stb.

- húzta alá a hatóság. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tagállamokkal és az érdekelt felekkel folytatott széles körű megbeszéléseket követően a rendelettervezet különböző átmeneti időszakokat határoz meg, hogy a gyártóknak és a gazdasági szereplőknek legyen idejük alkalmazkodni az új szabályokhoz:

  • Az olyan sajt és sajttermékek, húskészítmények, feldolgozott halak és halászati termékek, amelyek esetében a hagyományos füstölés helyettesítésére használják a füstaromákat, az átmeneti időszakot 5 évre tervezik.
  • Az egyéb élelmiszer-kategóriák esetében az átmeneti időszak 2 év lenne a terv szerint, ezeknél általában a füstaromát ízesítés céljából adják hozzá (pl. levesek, chipsek, szószok).

Az érintett összetevők betiltása nagy feladatot jelent az élelmiszeriparnak, hiszen a modern élelmiszer-feldolgozásban nagyon szigorú receptek alapján dolgoznak, amelynek módosítása nem egyszerű dolog. A pontos, bejáratott receptekhez való ragaszkodásnak számos oka van: a költségek tervezhetősége, az élelmiszeripari eljárások, a gépek beállítása, a végtermék minősége és íze, valamint a fogyasztók változásra történő reakciója mind olyan szempontok, amelyeket ilyenkor a feldolgozóknak mérlegelniük kell

- vélekedett Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?