2024. április 27. szombat Zita
Ukrajna „peren kívül” is hajlandó lenne megegyezni Magyarországgal

Ukrajna „peren kívül” is hajlandó lenne megegyezni Magyarországgal

agrarszektor.hu
Nem mondott le Ukrajna arról, hogy jogi eljárásban bizonyítsa álláspontját, amely szerint törvénytelennek tartja a három tagállam, köztük Magyarország által bevezetett importkorlátozásokat, de kompromisszumos javaslatcsomaggal is igyekszik megoldani a kialakult helyzetet. Ennek keretében exportellenőrzési tervet tárna a fogadó országok elé, akikkel egyeztetne is a kivinni szánt tételekről - írja a Reuters.

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország pénteken jelentette be az Ukrajnából származó import korlátozását, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az Ukrajnával szomszédos öt uniós tagállamba - köztük Romániába és Bulgáriába is - irányuló értékesítési tilalmat.

A lengyel, a szlovák és a magyar kormány közölte, hogy intézkedéseik célja, hogy megvédjék gazdáikat és nemzeti gazdaságaikat az Ukrajnából származó gabona- és élelmiszerimport megugrásától, amely az ország tavalyi orosz inváziója óta tapasztalható.

Már benyújtották a panaszt

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szóvivője megerősítette, hogy Ukrajna megtette az első lépést a kereskedelmi vitában azzal, hogy panaszt nyújtott be a szervezethez.

Megerősíthetjük, hogy hétfő este érkezett egy konzultációs kérelem. További tájékoztatást akkor adunk, ha a kérelmet eljuttattuk tagjainkhoz

- mondta a szóvivő a Reuters megkeresésére küldött e-mailben küldött válaszában. Nem nevezte meg az országokat, bár Kijev korábban azt közölte, hogy a panasz Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot célozza.

Denis Shmyhal ukrán miniszterelnök később a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül kommentben fejtette ki Kijev álláspontját.

Válaszlépéseket is terveznek

Shmyhal elmondta, hogy Kijev javaslatot tett az Európai Bizottságnak, az EU végrehajtó testületének és a szomszédos országoknak a mezőgazdasági termékek négy csoportjára vonatkozó exportellenőrzési tervre, hogy megakadályozza a piaci torzulásokat - ezt a tervet kompromisszumos forgatókönyvnek nevezte.

"Ismételten felszólítjuk szomszédainkat, hogy hagyjanak fel a káros és törvénytelen korlátozásokkal, a politikai populizmussal, és lépjenek a konstruktív párbeszéd útjára, amelyből valójában mindenki profitál" - mondta.

Új eljárási rendet javasolnak

Az ukrán kormány kedden jelezte a kompromisszumos javaslat továbbvitelének szándékát, és jóváhagyta a kiviteli engedélyek bevezetését számos mezőgazdasági termékre vonatkozóan, amelyeket Ukrajna öt uniós szomszédos országába exportálnak.

Az ukrán kormány jóváhagyta az új eljárást bizonyos terméktípusok egyes uniós tagállamokba történő kivitelére

- áll a mezőgazdasági minisztérium közleményében.

Ez előírja, hogy négy terményt - kukorica, repce, napraforgómag, búza, amelyeket öt országba exportálnak - a gazdasági minisztériumnak kell engedélyeznie a mezőgazdasági minisztériummal egyetértésben.

Egyeztetnének az exportengedély megadása előtt

A minisztérium szerint Kijev a termékek listájáról és mennyiségéről egyeztet az importáló országokkal, amelyek viszont meghatározzák, hogy készek-e fogadni ezeket az árukat, milyen mennyiségben és milyen határidőn belül.

Csak ezután adunk ki engedélyt vállalatainknak bizonyos termékek exportjára. Ukrajna ellenőrzi az exportját, és egyeztet a fogadó országokkal

- tette hozzá.

Oroszország Ukrajnával szembeni háborúja nagyban gátolja az ukrán exporttevékenységet a fekete-tengeri kikötőkön keresztül, ami az Európai Unió öt szomszédján keresztül közúti, vasúti és uszályos szállítás megugrását eredményezte.

Az említett országok mezőgazdasági termelői szerint ezek a szállítmányok torzítják a helyi piacokat, ezért az EU szeptember 15-ig kereskedelmi korlátozásokat hagyott jóvá - miközben továbbra is engedélyezte a tranzitot.

Az EU múlt pénteken nem hosszabbította meg ezeket a korlátozásokat, de Varsó, Pozsony és Budapest bejelentette saját importkorlátozását. Spanyolország mezőgazdasági minisztere hétfőn azt mondta, hogy a tilalmak törvénytelennek tűnnek, míg francia kollégája szerint azok megkérdőjelezik az európai szolidaritást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!