Hatályát veszti az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) kormányrendelet által felsorolt termékek közül a cukor behozatali tilalma – az erről szóló jogszabály (464/2023. (X. 9.) Korm. rendelet) hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben.
A módosított rendelet megtiltja egy sor termék hazánkba történő behozatalát, amennyiben az nem tranzitszállítmányként érkezik, vagyis nem azzal a céllal hozzák, hogy más országokba szállítsák tovább. A felsorolt termékek közül azonban a hétfő éjjel megjelent rendelet kiveszi a cukrot, egészen pontosan a „nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban” sort.
Mivel Ukrajnából nem érkezik nádcukor, és a szacharóz importja sem jellemző, a hétfői módosítás gyakorlatilag a répacukor, vagyis a kristály- illetve porcukor behozatalának ad szabad utat.
A többi termék továbbra sem jöhet
A korábbi, módosított jogszabály számos más agrárterméket is megjelöl, ám ezekre továbbra is behozatali tilalom van érvényben, így tilos például az ukrán búza, méz, liszt, napraforgómag vagy csirkehús importja. A továbbszállítás céljából történő, úgynevezett tranzit tételekre ez természetesen nem vonatkozik.
A rendelet kitér arra is, hogy annak tartalma a kihirdetését követő napon lép hatályba, vagyis kedden nulla órától kezdve szabadon és vámmentesen hozható Magyarországra az ukrán cukor akár fogyasztásra történő értékesítés, akár további feldolgozás céljából.
Régóta nem vagyunk önellátók
Magyarország éves répacukor felhasználása hozzávetőleg 300 ezer tonna, míg a hazai termelés 80 ezer tonna körül alakul. Az ország ezért jelentős répacukor-importőr, a behozatal minden évben meghaladja a 200 ezer tonnát.
Érdemes megjegyezni, hogy ennek jelentős részben az az oka, hogy hazánk éghajlata egyre kevésbé alkalmas a cukorrépa termesztésére, ennek a növénynek ugyanis egyenletes és bőséges csapadék kell, amely a legtöbb évben ma már nem adott. A cukorrépa termesztésre ezért északabbi régiókra tevődik át, Németország és Franciaország északi részén, a Benelux államokban, Lengyelországban lényegesen kedvezőbb adottságok vannak a cukorrépa termesztéséhez. Magyarország ugyanakkor az adottságainkhoz jobban illeszkedő izocukor-termelésben nagy növekedést élt meg az elmúlt évtizedekben, ehhez ugyanis nem cukorrépát, hanem kukoricát használnak alapanyagként.