Szabályváltozás történt a magyar utakon: de nem úgy, ahogy sokan hiszik

Szabályváltozás történt a magyar utakon: de nem úgy, ahogy sokan hiszik

agrarszektor.hu
A vadászok érdekképviseletei szerint szerint téves információk jelentek meg a vadgázolásokkal kapcsolatos jogszabályváltozásokról a sajtóban. A vadgazdálkodási törvényben hatályba lépett egy kiegészítés július 1-jétől, ám ez az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara szerint a gyakorlatban semmilyen újdonságot nem jelent. A változás csupán egy értelmező rendelkezés, amely jogszabályi szintre emelte át az eddig is bevett bírói gyakorlatot.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara szerint semmilyen újdonságot nem hoz magával a július 1-től a vadgazdálkodási törvényben hatályba lépett kiegészítés - írja a vezess.hu. Az új bekezdés szerintük egyetlen dolgot egyértelműsít: hogy a polgári törvénykönyv szerint meghatározott szabályok tekintetében nem tekinthető felróhatóságnak vagy rendellenességnek a vad természetes mozgása. Ez pedig teljesen logikus rendelkezés a jogszabályalkotó részéről, hiszen a vadállományt a vadgazdálkodó szervezetek csak kezelik, azonban az egyedek természetes viselkedésére, helyváltoztatására érdemi ráhatásuk értelemszerűen nem lehet.

A szervezetek által kifogásolt sajtóhírek szerint július óta a vadgazdálkodó is követelheti a kára megtérítését az autóstól. Azonban ez a lehetőség eddig is adott volt, és szerintük a vadászok szinte soha nem éltek vele. Ennek valószínűleg az az oka, hogy pontosan tudják, mennyire kiszámíthatatlan lehet a vadállomány mozgása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!