2024. április 28. vasárnap Valéria
Rendkívüli újításokat mutatott be a New Holland az Agritechnicán

Rendkívüli újításokat mutatott be a New Holland az Agritechnicán

agrarszektor.hu
A 2023-as Agritechnica kiállításon mutatták be a New Holland új zászlóshajóját, a márka CR11-es kombájnját, a megismert teljesítményadatok pedig a show-hoz, valamint az elnyert aranyéremhez méltóan látványosnak ígérkeznek. A gigászi aratógépekben a tisztítómű teljesítményét szó szerint megduplázták, a mozgóalkatrészek számát negyedére csökkentették, amivel nemcsak a szemveszteség, de a leállások száma is gyakorlatilag nullára esik vissza. Párhuzamosan olyan mezőgép-kategóriák továbbfejlesztései is bemutatkoztak Hannoverben, mint a fixkamrás Roll Baler hengeres bálázók, az alacsony kivitelű T4 LP ültetvénytraktorok, a TH teleszkópos rakodócsalád, illetve a márka építőipari gépkínálata.

A november 12-18. közötti kiállításon a New Holland összegyűjtötte a fenntarthatóságot szolgáló fejlesztések legjavát is. Ezen a téren olyan újdonságokról beszélhetünk, mint az üzemben tartást forradalmasító IntelliCentre távfelügyeleti rendszer, de a sorból a márka energiafüggetlen farm modelljének gerincét jelentő alternatív meghajtású traktorai sem maradtak ki (tisztán elektromos T4 traktorok, T7.270 Methane Power CNG), továbbá a karbonlábnyom csökkentésében jelentős újragyártott REMAN alkatrészprogram eredményeit is ismertették. A világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán adták át az agrárszektor legjobb fejlesztéseiért/találmányaiért járó „Farm Machine 2024” díjakat is (korábban „Machine of the Year” – Az év gépe). A CNH Industrial idei újdonságainak értékét jól jelzi, hogy a csoport vihette haza a legtöbb szakmai elismerést a gépgyártók közül. A New Holland Agriculture CR11 nyerte a kombájnok kategóriáját míg a T7.270 Methane Power CNG traktor az Upper Class Tractor (felsőkategóriás traktor) kategóriában végzett a dobogó legfelső fokán. Az Agritechnica kiállításon a következő New Holland újdonságokat láthatta testközelből a közönség:

1. Négy kulcsterület fejlesztése teszi a hatékony aratás új mércéjévé a New Holland CR11 kombájnokat

Megemelt termelékenység, közel nulla szemveszteség, jobb és hatékonyabb szármaradvány-kezelés, a műszaki leállások drasztikus csökkentése - ez a mérnöki munka négy legfontosabb pillére, amely létrehozta az új, csúcsteljesítményű New Holland kombájnokat. A fejlesztések legfontosabb célja, hogy a hatékonyabb aratással megfogott minden forint plusz nyereséggé váljon az új gépekkel a gazdáknak. A „kék-sárga” márkánál a kombájnokba épített újdonságok a megbízhatóságot sem befolyásolják, hiszen az új CR11 ugyanis annak a CR10.90-esnek a műszaki alapjait viszi tovább, amely nyolc óra alatt 797,65 tonna búzát takarított be, ezzel közel egy évtizeden át tartotta az aratási világrekordot.

Az eredményesség alapját továbbra is az a Twin Rotor™ ikerrotoros technológia szolgáltatja, amellyel a márka ezelőtt közel 50 éve egyszer már forradalmasította az aratást. Az elvárások ennek megfelelően magasak a Hannoverben bemutatott új kombájntípusnál is, hiszen az új zászlóshajó tartalmaz minden olyan újítást, amelyekkel a nagy gabonatermesztők az egyre extrémebb körülmények dacára is növelhetik jövedelmüket. A fejlesztések fő csapását a gyár most is a partneri visszajelzésekre alapozta, a gazdálkodók legfontosabb elvárásait pedig a nagyobb aratási kapacitás, a kisebb szemveszteség és a maximális gabonaminőség jelentették. A visszajelzések szerint ugyanis ezeknek egyszerre kell teljesülniük, hogy az egyre nagyobb terméspotenciállal bíró fajták aratása rövidülő időablakok mellett is nyereséggel záruljon.

2. Maximális stabilitás a legmeredekebb ültetvényekben is új géptípusokkal, az alacsony kivitelű New Holland T4 traktorokkal

Az Agritechnicán számolt be a New Holland a T4 LP (Low Profile) traktorok újdonságairól is. Ezek az erőgépek ideális megoldást nyújtanak a dombvidéki/hegyvidéki területen dolgozó gazdáknak, gyümölcstermelőknek, kisállattartóknak, akik számára a kényelem és teljesítmény mellett egyformán szempont az alacsony súlypont jelentette stabilitás vagy a szűk helyeken folytatott munkavégzés.

Az 5 modellesre bővült traktorcsalád 75-120 LE tartományban kínál traktorokat a termelőknek, amelyeket egységesen 4 hengeres FPT F5C erőforrással látnak el. Az új gépkínálatban 120 LE-s a csúcsmodell, ugyanakkor átalakult a megjelenés, új LED lámpák, új integrált frontfüggesztés és TLT kialakítás várja a vásárlókat. A továbbfejlesztett elsőhíd 2500 kg-os teherbírásának köszönhetően a New Holland T4 LP traktorokkal akár első függesztett munkagépeket is üzemeltethetünk, míg a könnyű és gyors munkavégzést elől egy 2000 kg emelésére képes függesztőmű és 1000 fordulat/perc teljesítményű TLT segíti. A hátsó függesztőszerkezet 2900 kg-os emelési kapacitással dolgozik, az erőgépeket 4 pár, oldalra kihelyezett hidraulikacsatlakozással is rendelhetik.

A megújult New Holland T4 LP traktorok vásárlóinak a T4-es traktorcsalád olyan extráiról sem kell lemondaniuk, mint a síkpadlós VisionView™ fülke a szegmens legalacsonyabb 71 dB-es zajszintjével, vagy a növényvédelmi munkák során a gépkezelő egészségvédelme érdekében elengedhetetlen légszűrést biztosító BlueCab4 technológia.

3. Megújult New Holland hengeres bálázók: nagyobb étvágy, hosszabb élettartam, egyszerűbb tisztántartás mellett

A hengeres bálázásban összegyűjtött több mint 40 év szakértelme adódik össze azokban a fejlesztésekben, amelyeket a New Holland standjánál ismertettek Hannoverben a Roll Baler 125 fixkamrás bálázó modellek kapcsán. A nagy teljesítményt, robusztus felépítést és alacsony üzemeltetési költségeket ötvöző, 125 és 135 cm-es bálák készítésére képes gépeknél, illetve azok csomagolásra alkalmas Combi modelljeinél az egyik újítását az akár 40%-kal hatékonyabb munkavégzést biztosító gyorsabb bálakamra ajtó nyitás jelenti. A sorból az olyan fejlesztéseket sem szabad kihagyni, mint a beadagoló és a bálakamra kitolt élettartamát biztosító még ellenállóbb alapanyagok és lánchajtások. A gépbe számos olyan finomítás is érkezett, amelyek megelőzik a termény- és porlerakódások kialakulását, lerövidítve a tisztításra, üzemben tartásra fordítandó időt. A terményáramlás javításához az 1,2 m széles, 10 mm-es fogakkal szerelt strapabíró Hardox rendfelszedő egy kaparóegységgel is kiegészült az anyagveszteség és a gép működtetéséhez szükséges energiaigény minimalizálásához.

4. Erősebb hidraulika, egyszerűbb kezelhetőség a New Holland TH teleszkópos rakodóknál

Köszönhetően az olaszországi Leccében található gyár komplex fejlesztésének, átfogó megújuláson esnek át az ott készülő New Holland TH teleszkópgémes rakodók is. A bejelentett újdonságok mind a 13, eltérő felszereltséggel elérhető modellt érintik. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a napi munkafeladatok hatékony elvégzéséhez a megszokott 140 l/perc teljesítményű hidraulikarendszerrel szerelt gépeken túl négy géptípushoz erőteljesebb, 160 l/perc teljesítményű hidraulika is elérhető az Elite felszereltségi csomagban.

Az erőteljesebb hidraulikarendszer akár 25%-kal csökkenti az emelési/süllyesztési időt, megnövelve az óránként elvégezhető anyagmozgatási feladatok számát. A megújult teleszkópos rakodók új, ergonómiailag átgondolt vezérlési rendszerrel egyszerűsítik le a gépkezelők teendőit is, amelynek része egy új joystick is, amelyen a hidraulikarendszerhez vagy a sebességváltóhoz is találunk gyorsműveleti gombokat. A New Holland a megújult teleszkópos rakodóiba a 2022-es bolognai EIMA szakkiállításon díjazott elektro- hidraulikus önszintező eszközhordó rendszerét is beépíti.

5. Új IntelliCentre távfelügyelet és precíziós technológiai újdonságok a gazdáknak

A precíziós gazdálkodáshoz szükséges digitális átállás megkönnyítését, illetve a precíz munkavégzéshez finom elektronikával szerelt gépeknél a meghibásodások esélyét csökkentő megoldásokat is megismerhettek a gazdák a New Holland standján Németországban. Ilyen terén az új IntelliView 12 Guidance Kit egy olyan, utólag beszerelhető technológiai készlet, amely jelentősen leegyszerűsíti a precíz munkavégzéshez elengedhetetlen adatkapcsolat és gépirányítás kiépítését. A 12 collos érintőkijelzővel szerelt rendszer a precíziós gazdálkodáshoz gyárilag és az utólag felkészített gépekhez egyaránt illeszthető, ráadásul kompatibilis minden 2018 után gyártott IntelliSteer kormányzási rendszerrel rendelkező traktortípussal.

A géphibák elkerüléséhez a New Holland mérnökei a jövőben a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, a munkához szükséges hátteret a Hannoverben bemutatott IntelliCentre adatközpont-hálózat biztosítja majd a folytatásban. Az új rendszerben a gépüzemeltetéshez igénybe vehető távoli segítségnyújtást a hivatalos márkakereskedők speciálisan képzett technikusai végzik, ehhez felhasználnak minden olyan gépadatot, amit a tulajdonosok megosztanak velük a valós idejű telematika kapcsolat részeként. A távoli segítségnyújtáshoz a New Holland az új MyPLM Connect EasyLink modemeket is piacra dobja, amellyel a tulajdonosok a teljesítményadatok megosztásán alapuló szervizszolgáltatásokat a gépek szélesebb körére is kiterjeszthetik, a CAN-tól (Controlled Area Network) az analóg gépekig bezárólag.

6. Nagytraktoros erő alternatív üzemanyaggal: sorozatgyártásra szánt prototípus a T7.270 Methane Powerből

A karbonlábnyom-csökkentés iránt elkötelezett környezettudatos világmárkaként a New Holland a 2023-as Agritechnicán sem felejtett el számot adni a fenntarthatóságot célzó energiafüggetlen farm modellhez (Energy-Independent Farm) kapcsolódó újdonságokról. A látogatók közelről fedezhették fel a márka első 100%-ban elektromos hajtású „mindenes” utility traktorát, a New Holland T4 Electric Powert, míg a márka első alternatív üzemanyaggal dolgozó nagytraktorából, a T7.270 Methane Powerből már sorozatgyártásra felkészített prototípus fogadta az érdeklődőket a helyszínen. A T7.270 Methane Power LNG (Liquified Natural Gas) 270 LE-s teljesítményre képes, ráadásul a korábbi, sűrített földgázzal üzemelő erőgépekhez mérten a folyékony metán üzemanyag jelentősen kitolja a várható üzemidőt is. A New Holland standon a fenntarthatóságot szolgáló olyan kezdeményezések eredményeiről is beszámoltak, mint a CNH saját, gyárilag újjáépített alkatrészprogramja. A gépek karbantartásához REMAN újragyártott alkatrészeket választva a széndioxid-kibocsájtás 95%-kal csökkenthető, miközben az előállítás nyersanyagigénye is mintegy 93%-kal mérséklődik.

(A cikkben szereplő képek a New Holland tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!