Mind mennyiségében, mind pedig a minőséget illetően visszavettek a keresletből a hazai vásárlók, pedig a válság előtti években már szívesebben vették a magasabb polcon elhelyezett termékeket is. Az elmúlt időszak élelmiszer-drágulására viszont a "lefelé vásárlással" reagáltak a fogyasztók - mondta el az Alapvetésben, a Portfolio agrár- és élelmiszeripari podcastjében Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) elnöke.
Az adásban megszólal Makai Szabolcs, a Talentis-Agro Zrt. vezérigazgatója is, aki szerint a klasszikus szántóföldi növénytermesztés újabban tapasztalható gyenge jövedelemtermelő képessége újra felértékeli a régi igazságot, amely szerint a "terményt bőrben kell eladni". Ennek értelmében a minél magasabb hozzáadott értékkel léphet előre az ágazat, amelyben az élelmiszeriparnak, és az ágazatba érkező vidékfejlesztési forrásoknak is kulcsszerepük van.