Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint a fagyasztóban történő tárolás során alig változik az ételek tápértéke.
A tápanyag-összetétel alakulása azonban összességében attól függ, hogy pontosan milyen élelmiszert fagyasztunk le, és hogy ez az étel nyers-e, vagy fagyasztás előtt blansíroztuk, főztük esetleg – hívta fel a figyelmet a Health.com cikke, amelyet a Házipatika szemlézett.
„Egyes élelmiszerekben nő a tápanyagok biológiai hozzáférhetősége, ha fagyasztás előtt hőkezelésnek vetik alá őket, míg mások nyers állapotban tápanyagdúsabbak” – magyarázta Kristin Kirkpatrick dietetikus. Kelsey Costa táplálkozási tanácsadó pedig arra mutatott rá, hogy a fagyás közben keletkező jégkristályok lebonthatják a sejtfalakat, így kiolvadáskor bizonyos tápanyagok – például a C- és B-vitaminok – mennyisége enyhén csökkenhet. A veszteség általában nagyon csekély, azonban a szakértő szerint további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy jobban megérthessük, pontosan milyen hatással lehet a fagyasztás az ételek tápanyag-összetételére.
Ami fagyasztva még jobb is
A szakértők szerint a fagyasztás – más élelmiszer-tartósítási módszerekkel összehasonlítva – igen hatékonyan megőrzi az élelmiszerek tápanyagtartalmát. A fagyasztás lelassítja a vitaminvesztést, amely idővel mindenképpen bekövetkezne, ha az élelmiszert szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben tárolnák
– magyarázta Costa.
Rahaf Al Bochi táplálkozási szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a friss termékek a tápanyagok egy részét már elveszítik addigra, mire az élelmiszerboltokba kerülnek, miközben a fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket a betakarítás után néhány órával máris tartósítják gyorsfagyasztással, ami lehetővé teszi az érett alapanyagok tápanyagainak megőrzését.
Kirkpatrick emlékeztetett továbbá, hogy egy 2017-es összehasonlító tanulmány megvizsgálta a friss, a frissen fagyasztott, valamint a frissen (5 napig hűtőszekrényben) tárolt gyümölcsök és zöldségek tápanyag-összetételét. Az eredmények nem mutattak szignifikáns különbséget a friss és a fagyasztott élelmiszerek vitamintartalma között.
Megállapították azonban, hogy a fagyasztott termékek sokszor jobban teljesítettek, mint a frissen tároltak. A tanulmány szerzői ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik cáfolják a hiedelmet, miszerint a friss élelmiszerek tápértéke lényegesen magasabb a fagyasztottakénál.