2024. április 28. vasárnap Valéria
Elveszik az élelmiszerek értéke lefagyasztáskor?

Elveszik az élelmiszerek értéke lefagyasztáskor?

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek lefagyasztása nagyszerű lehetőséget nyújt a gyors romlás megelőzésére, valamint a hosszú állásból fakadó vitaminvesztés megakadályozásra is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy nem minden ételre hat ugyanúgy az extrém alacsony hőmérsékleten való tárolás. Kérdés persze, hogy kell-e aggódnunk a lefagyasztott alapanyagok és készételek tápértékének csökkenése miatt.

A tápanyag-összetétel alakulása azonban összességében attól függ, hogy pontosan milyen élelmiszert fagyasztunk le, és hogy ez az étel nyers-e, vagy fagyasztás előtt blansíroztuk, főztük esetleg – hívta fel a figyelmet a Health.com cikke, amelyet a Házipatika szemlézett.

„Egyes élelmiszerekben nő a tápanyagok biológiai hozzáférhetősége, ha fagyasztás előtt hőkezelésnek vetik alá őket, míg mások nyers állapotban tápanyagdúsabbak” – magyarázta Kristin Kirkpatrick dietetikus. Kelsey Costa táplálkozási tanácsadó pedig arra mutatott rá, hogy a fagyás közben keletkező jégkristályok lebonthatják a sejtfalakat, így kiolvadáskor bizonyos tápanyagok – például a C- és B-vitaminok – mennyisége enyhén csökkenhet. A veszteség általában nagyon csekély, azonban a szakértő szerint további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy jobban megérthessük, pontosan milyen hatással lehet a fagyasztás az ételek tápanyag-összetételére.

Ami fagyasztva még jobb is

– magyarázta Costa.

Rahaf Al Bochi táplálkozási szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a friss termékek a tápanyagok egy részét már elveszítik addigra, mire az élelmiszerboltokba kerülnek, miközben a fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket a betakarítás után néhány órával máris tartósítják gyorsfagyasztással, ami lehetővé teszi az érett alapanyagok tápanyagainak megőrzését.

Kirkpatrick emlékeztetett továbbá, hogy egy 2017-es összehasonlító tanulmány megvizsgálta a friss, a frissen fagyasztott, valamint a frissen (5 napig hűtőszekrényben) tárolt gyümölcsök és zöldségek tápanyag-összetételét. Az eredmények nem mutattak szignifikáns különbséget a friss és a fagyasztott élelmiszerek vitamintartalma között.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!