A Nomad Foods, Európa legnagyobb fagyasztott élelmiszereket gyártó vállalata a Camden BRI neves élelmiszer-tudományi szakértőivel közösen végzett 18 hónapos kísérleti tanulmányt követően olyan eredményeket mutat be, amelyek a fagyasztási energia csökkentését eredményezik, anélkül, hogy a termékek tápértékére, biztonságára, állagára és ízére észrevehető hatást gyakorolnának.
A fagyasztott élelmiszerek ágazata az elmúlt években számtalan kihívással nézett szembe, a hűtőtárolás és szállítás energiaárainak emelkedésétől kezdve a növekvő fenntarthatósági követelményeken át a fogyasztóknak a fagyasztatlan friss és "természetes" élelmiszerek felé történő elmozdulásáig, ami termékinnovációs megoldásokat igényel.
Semmi bajuk nem lesz mínusz 15 fokon
A tanulmány célja annak megállapítása volt, hogy a tárolási hőmérsékletnek az iparági szabványos -18°C-ról -15°C-ra történő emelése jelentősen csökkentheti-e a szén-dioxid-kibocsátást és a költségeket a termékminőség romlása nélkül, és ez lehetséges.
Az eredmények azt mutatták, hogy a fagyasztott élelmiszerek tárolási hőmérsékletének 3 Celsius-fokos emelése +10%-kal csökkentheti a fagyasztók energiafogyasztását anélkül, hogy a termékek károsodnának.
A tanulmány kilenc sós termékre terjedt ki, köztük: baromfi, bevont hal, natúr hal, zöldségek, növényi alapú élelmiszerek és pizza.