A kávéiparban a robusztát az arabica gyengébb testvérének tartják, amelyből hiányzik az arabica összetettsége és édesebb, lágyabb jegyei. A robusta szinte mindig tömegtermelésből származik és olcsó, a kávépiac pedig rendre kevesebbre értékeli, mint a nívósabbnak tartott arabicát.
A robusta piac csak a legjobb árat keresi. De mi ezen változtatni tudunk
- mondja Nguyen Van Hoa az Al-Jazeerának.
A klíma miatt veszélyben az arabica
A cikk megjegyzi: a változtatás valóban szükséges. Az arabica kávébabot, amely szinte mindenhol a minőségi kávé szinonimája, komolyan fenyegeti az éghajlatváltozás.
A sokszor lefitymált - de nevének megfelelően ellenálló - robusta kávébab imázsának és minőségének megreformálása kulcsfontosságú a kávé jövője szempontjából.
Ez a változás Vietnamban történhet meg. A világ legnagyobb robusta-termelője - és Brazília után a második a teljes kávétermelésben -, és az országban termesztett összes kávé 95-97 százalékát ez a kávébab teszi ki. Ez azóta így van, hogy a francia gyarmatosítók az 1850-es években kávénövényeket hoztak a régióba.