2024. május 4. szombat Mónika, Flórián
Már borászkodni is tud a mesterséges intelligencia

Már borászkodni is tud a mesterséges intelligencia

agrarszektor.hu
Észleli a „szomjas” szőlőtőkéket, segít a borkészítésben, sőt, a különböző fogyasztói csoportokat célzó házasítások kikeverésére is ad javaslatokat a mesterséges intelligencia, amelyet egyre inkább használnak az amerikai borászatokban. A kritikusok szerint így a borkészítés emberi jellege veszik el, a pártolók szerint azonban egy érdekes és sokoldalú munkatársat nyertek a technológiával – írja a BBC.

A Foley Family Farms nagy amerikai borászati vállalat szőlészeti igazgatójaként több mint 2000 hektár szőlőterületért felelős Kara Maraden, amely Kalifornia és Oregon 1000 mérföldes területén helyezkedik el. Nyilvánvalóan nem tud egyszerre mindenhol ott lenni, de a mesterséges intelligencia technológiának köszönhetően távolról, laptopjáról ellenőrizheti az egyes szőlőültetvények vízigényét.

Fel tudok menni az internetre, és meg tudom nézni, hogy milyen öntözésre van szükség a 300 mérföldre lévő Santa Barbarában

mondja férje, aki a San Franciscótól északnyugatra fekvő Napa városában dolgozik.

Szól a szoftver, ha kevés a víz

Míg korábban a szőlő vízigényének megítélése emberi döntés és számítások alapján történt, a farm most a Tule Technologies, egy kaliforniai öntözőcég által gyártott érzékelőket használ. Az érzékelőket, amelyek úgy néznek ki, mint a mini időjárás-állomások, szerte a szőlőültetvényeken helyezik el.

Mindezeket az adatokat aztán a Tule mesterséges intelligencia szoftverrendszerébe táplálják be, amelyet arra képeztek ki, hogy kiszámítsa, mennyi nedvesség párolog el a talajból és a szőlőből a különböző időjárási körülmények között.

"Mi mindig a helyszínen vagyunk" - teszi hozzá Kara Maraden. "De az adatok segítenek nekünk abban, hogy tudományos alapon, nem pedig csak érzések alapján hozzunk megalapozott döntéseket. Az érzések nem rosszak, de szeretjük az adatokat használni".

EZ IS ÉRDEKELHET

Huszonnégy órás őrszem

A Foley Family Farms a hasonló nevű testvércégével, a Foley Family Wines-szal együtt 23 különböző márkanév alatt állít elő amerikai borokat. Kara Maraden szerint az AI öntözésérzékelők javították a szőlő minőségét és állagát.

A Tule egy AI-alapú alkalmazást is készít Tule Vision néven, amely képes meghatározni a szőlőtőkék vízigényét, miután az emberi felhasználó néhány perces videót rögzít róluk. A mesterséges intelligenciát több száz, különböző vízigényű szőlőtőkéről készült képpel képezték ki.

A mesterséges intelligenciával működő szőlőültetvény-felügyeleti berendezések további szállítói közé tartozik az amerikai technológiai óriás Cisco, valamint a Ceres Imaging és a Bloomfield AI kisebb cégek.

Már a bor ízében is segít a technológia

Miután a borkészítésre szánt szőlőt leszüretelték, erjesztésre a borászatba szállítják. A mesterséges intelligencia most már itt is szerepet kap.

A Tastry a borok cukortartalmától kezdve a savasságon át a tanninokig mindent megvizsgál. Ez utóbbiak a szőlő héjából, magjából és szárából származó keserű és fanyar vegyületek.

Javaslatokat ad a házasításra is

Az elképzelés szerint a Tastry segíthet a borászoknak abban, hogy számos alapborból jobban össze tudják keverni a végső borokat, variálva az egyes borok százalékos arányát, amíg el nem érik a népszerű ízprofilt. Alexandre Remy, az Atlas Wine Company, egy kaliforniai székhelyű bormárka ügyvezető partnere és borásza a Tastry-t "GPS-rendszerének" nevezi.

"Ha egy vörös házasítást akarok készíteni, 10 különböző dűlőből választok" - mondja Remy.

Ez az, ahol az AI igazán ragyogó. Segít meghatározni a célomat, hogy egy fiatalabb közönséget akarok-e megszólítani, vagy esetleg egy olyan közönséget, amely a versenytársak borait kedveli. Beadhatom a paramétereimet a rendszerbe, és a rendszer ennek alapján keverési javaslatokat tesz.

Az embert még nem helyettesíti

Monika Christmann a németországi Hochschule Geisenheim Egyetem borászati professzora. Azt mondja, hogy a nagy volumenű borászatok, amelyeknek évről évre konzisztenciára van szükségük, különösen hasznosnak találhatják a mesterséges intelligenciát. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a különböző borkomponensek közötti kölcsönhatást nehéz megjósolni, és a mesterséges intelligencia még nem teljesen veszi át a szerepet.

"Egyetlen algoritmus sem képes igazán megérteni az éghajlat, a talaj és a szőlőfajták közötti összetett kölcsönhatást, amely a bor finomságát és karakterét adja" - mondja Jonathan Kleeman, a Tom Sellers Story Group brit étteremvállalat vezető sommelier-je.

Nem tudja értékelni az egyensúly, a szerkezet és az illat esztétikáját sem, amely egy kivételes évjáratot megkülönböztet. A borok ásványosságáról, savasságáról vagy gyümölcsösségéről beszélni egy gép számára értelmetlen. Az igazi borászok az ízlelésükben bíznak, nem a számítógépes feldolgozókban.

Tom Ashworth, a Yapp Brothers borkereskedő cég vezérigazgatója azt mondja, hogy ha ő készítene bort, nem használna mesterséges intelligenciát.

Nem főnök, hanem munkatárs

"Az, hogy a borász milyen mértékben engedi, hogy a mesterséges intelligencia átvegye a döntéshozatalt - több száz év tapasztalatát helyettesítve -, azt hiszem, a gazda kockázatvállalási hajlandóságától és magának a mesterséges intelligenciának a pontosságától függ. Jelenleg nem adnám át a borkészítés kulcsfontosságú folyamataival kapcsolatos döntéshozatalt az AI-nak, mint ahogyan azt sem hagynám, hogy az AI felügyelet nélkül irányítsa az ügyfélszolgálatot."

Kaliforniában Kara Maradenugyanakkor azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia az emberi borászokat segíti, nem pedig helyettesíti őket. "Mi vagyunk a döntéshozók, mi magunk is mindig a szőlőben vagyunk" – mondja. Hozzátette:

A mesterséges intelligencia valójában arról szól a borászatban, hogy tudományos alapokon nyugvó, megalapozottabb döntéseket hozzunk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!