Megvan, mikor jöhet csavar az időjárásban itthon: erre jobb lesz felkészülni

Megvan, mikor jöhet csavar az időjárásban itthon: erre jobb lesz felkészülni

MTI
Az elmúlt néhány napon kevesebb helyen fordultak elő záporok Magyarországon, így a talaj ismét sokat száradt. Szántóföldi növényeink igényelnék az esőt, melyből a következő egy hét során érkezik is, többfelé bőségesen. A csapadék mennyiségének területi eloszlása viszont továbbra is egyenlőtlen marad.

Az elmúlt egy hét során folytatódott a meleg, záporos, zivataros időjárás. Valahol az országban minden nap esett, többfelé viharos széllel kísért heves zivatar, helyenként felhőszakadás és jégeső is kialakult. Az elmúlt 10 nap alatt hazánk döntő részén 10 és 50 mm közötti csapadék hullott, de néhol ennél is jóval több esett. A záporos csapadékforma miatt nagyok a területi különbségek, a Mezőföldön, illetve a Hajdúságban és a Sárréten foltokban csak kevés eső hullott. A harminc napos csapadékösszeg átlagtól vett eltérése is nagy szórást mutat, de az ország jelentős részén a hiány a jellemző. Az elmúlt héten a felszín közeli talajréteg sokfelé átnedvesedett, foltokban maradt csak száraz. Múlt szombat óta azonban kevesebb helyen alakult ki záporeső, azóta újra sokat száradt a talaj. A fölső 50 cm-es réteg nyugaton és északon sokfelé kellően nedves, ugyanakkor főleg az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén jelentős a nedvességhiány, bőven lenne helye a további esőknek - derül ki a HungaroMet agrometeorológiai előrejelzéséből. Ez utóbbi vidékeken ismét nő az aszályos területek kiterjedése.

A fél méternél mélyebb talajréteg továbbra is bőven tartalmaz nedvességet, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során. A hőmérséklet az országban 1-2 fokkal a sokéves átlag fölött alakult, a minimumok 10 fok fölött, a maximumok 25 fok körül, kissé a fölött alakultak, csak a tartósabban csapadékos részeken és napokon maradt hűvösebb napközben a levegő. Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, a kalászosok pedig a szemfejlődés, míg az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt időszak csapadékát ezek a növények is igen meg fogják hálálni. Nagy forróság nincs, így a szem- és magképződés fázisa nem rövidül le. A napraforgó és kukorica állományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek május közepéig. A mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok fejlődésére is kedvező. A táblákat helyenként azonban jégverés érte.

Az elkövetkezendő napokban marad a kora nyári idő, vasárnap és szerdától kezdődően érkezik szárazabb levegő fölénk, amikor csak kis esélye lesz a csapadéknak a legfrissebb számítások szerint. Ma, pénteken és szombaton, valamint hétfőn és kedden viszont sokfelé várhatók akár heves záporok, zivatarok. Helyenként felhőszakadás is előfordulhat. A jövő hét közepéig nagy területen hullhat 20-30 mm-t is meghaladó csapadék, de várhatóan ismét nagyok lesznek a területi különbségek. Az egy hetes összpárolgás ez alatt valószínű, így a talajok nedvességtartalma várhatóan jelentősen nőni fog. A felhőszakadással érintett foltokban átmeneti belvízborítás is előfordulhat. A növények levélfelülete sokfelé lesz tartósan vizes, főleg a sűrűbb állományok lehetnek kitéve a gombás megbetegedéseknek. A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a meleg. Éjszakánként jellemzően 10-15 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig többnyire 23-29 fok közötti értékeket mérhetünk, tehát továbbra sem várható kedvezőtlenül nagy forróság.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?