Alaptalanok a vádak? Megcáfolták a marhabőrrel kapcsolatos mítoszokat

Alaptalanok a vádak? Megcáfolták a marhabőrrel kapcsolatos mítoszokat

agrarszektor.hu
Az európai marhabőripar környezetterhelését vizsgáló, uniós forrásból finanszírozott GDL-projekt eredményei rámutattak, hogy a cserzőüzemek biztonságosak, a marhabőrszektor pedig fenntarthatóan működik. Az angol rövidítés után csak GDL (Green Deal Leather) projektnek nevezett ágazati kezdeményezés célja, hogy egyrészt összegezzék a bőripar környezeti hatásait, másrészt alap- és referenciaértékeket határozzanak meg a bőrelőállítás szénlábnyomát és a feldolgozókra jellemző munkabiztonságot illetően.

Alaptalanok a vádak?

A cserzőüzemeket még mindig gyakran piszkosnak, környezetszennyezőnek és korszerűtlennek ábrázolják, a bőrt pedig nem fenntartható anyagnak nevezik. Ez a kép messze áll a valóságtól. A cserzőüzemek több mint 95%-át egyesítő Európai Bőr- és Cserzőipari Szövetség nemcsak állítja, de be is tudja bizonyítani, hogy alaptalan az ágazatot érő vádak zöme - írja a Magyar Állattenyésztők Szövettsége (MÁSZ).

A bőr a húsipar újrahasznosított mellékterméke

A cserzőüzemek a bőröket és irhákat - amelyek átlagosan az állat gazdasági értékének mindössze 1%- át teszik ki - fenntartható divatos anyaggá alakítják, munkahelyeket teremtve Európa-szerte. A bőr olyan természetes anyag, amely újra felhasználható és újrahasznosítható. Az FILK Freiberg Institute GmbH nemrég készült tanulmánya kimutatta, hogy sem a műbőr, sem a vegán bőr nem veszik fel a versenyt a valódi bőr tulajdonságaival, például a tartósságával.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?