Ez durva: ki nem találnád, milyen műtrágyát fejlesztenének az amerikaiak

Ez durva: ki nem találnád, milyen műtrágyát fejlesztenének az amerikaiak

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma 36 millió dollárt tervez olyan technológiákra költeni, amelyekkel csökkenthető a szintetikus nitrogénműtrágya az etanolgyártáshoz használt kukorica és cirok esetében történő kijuttatásából származó kibocsátás. A pénzzel olyan projekteket támogatnának, amelyek csökkentik a gazdaságok számára szükséges műtrágya mennyiségét a hozamok fenntartása mellett - közölte az ügynökség.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint a mezőgazdaság felelős az Egyesült Államok üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 11%-áért. A nitrogén-oxid-kibocsátás, amely részben a nitrogénműtrágya alkalmazásából származik, ennek körülbelül a felét teszi ki - írta meg a Reuters.

Az etanolipar, amely növekedési lehetőségeket keres, mivel az elektromos járművek térhódítása csökkenti a benzinpiacot, annál inkább részesülhet a jövedelmező szövetségi és állami támogatási programokból, minél jobban tudja csökkenteni az üzemanyag kibocsátását. Az etanolgyártás áprilisban visszaesést szenvedett el, amikor a Pénzügyminisztérium egy olyan iránymutatást adott ki, amely szinte lehetetlenné tette, hogy az etanol jogosult legyen az inflációcsökkentési törvényben elfogadott fenntartható légi járművek üzemanyagára vonatkozó adójóváírásra.

Tekintettel a mezőgazdaság fontosságára az energiaágazatban és gazdaságunkban, alapvető fontosságúak azok a technológiák, amelyek csökkentik az etanolhoz kapcsolódó műtrágyával kapcsolatos energiakibocsátást, miközben csökkentik a működési költségeket és fenntartják a terméshozamot az amerikai farmerek számára

- mondta Evelyn N. Wang, a DOE Advanced Research Projects Agency-Energy programjának igazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?