Marad a kegyetlen hőség: súlyos döntést hozott az országos tisztifőorvos

Marad a kegyetlen hőség: súlyos döntést hozott az országos tisztifőorvos

MTI
Meghosszabbítja a harmadfokú hőségriasztást július 18-án éjfélig az ország egész területére vonatkozóan az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A két szervezetnek az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelik el a hőségriasztás meghosszabbítását. A tájékoztatás szerint továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben. Felhívták a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Fontos a folyamatos folyadékpótlás, és aki teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon - emelték ki.

Külön hangsúlyozták, hogy a hűtést igénylő élelmiszerek minél kevesebb ideig legyenek kitéve a melegnek. A magas hőmérséklet hatására a szalmonella és más, az élelmiszer romlását okozó mikroorganizmusok elszaporodhatnak az élelmiszerekben, és megbetegedést okozhatnak - ismertették. A nyers húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához érdemes hűtőtáskát használni. Ha az élelmiszeren bármilyen érzékszervi elváltozás tapasztalható, akkor azt nem szabad elfogyasztani - írták.

A tájékoztatóban kitértek a légkondicionáló helyes használatára. Mint írták, az ízületek védelme érdekében a készüléket szakaszosan érdemes használni, és a beállított hőmérsékletet ne legyen 27 foknál hűvösebb. Azt javasolják, hogy érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tartózkodni, a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető - hívták fel a figyelmet. Hozzátették, hogy a VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak a hőségriasztás időtartamáról és fokozatáról.

FRISSÍTÉS: A kánikula elhúzódása miatt meghosszabbítják a szociális ellátásra vonatkozó, úgynevezett vörös kódot - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón. Fülöp Attila elmondta, az eredetileg péntek éjfélig érvényben lévő intézkedést hosszabbítják meg július 18-a éjfélig.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a regionális diszpécserszolgálaton lehet jelezni, ha valaki bajba jutott embert lát. A hajléktalan-ellátórendszer kihasználtsága országosan 76%-os, Budapesten 73%-os, tehát van elég férőhely - közölte. Fülöp Attila kitért arra is, hogy az elmúlt napokban a diszpécserszolgálathoz tíz bejelentés érkezett, és három embert helyeztek el intézményekben.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: egy átlagos napon 3300-3400 esetet látnak el az országban, a kánikulai időszakban ez a szám most 4000 körül van, ami 15-20%-os emelkedés. Mint mondta, ezek közül sok esetben a hőség okozta ájulásos rosszullétet, napszúrást, hőgutát kell ellátniuk. Az ájulásnál elég, ha az érintettet árnyékos, hűvös helyen lefektetik, ilyenkor jellemzően magától rendeződik az állapot. A napszúrás egy komolyabb dolog - mondta - hiszen ilyenkor a fej felmelegedése okoz súlyosabb tüneteket. A legrosszabb állapot a hőguta, a hőkimerülés, amikor az egész szervezet annyira túlmelegszik, hogy az már gyakorlatilag a szervezet működési egyensúlyának felborulásával jár. Ez történik, ha gyereket, kisállatot hagynak autóban, a hőguta akár percek alatt életveszélyes állapotot eredményezhet - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Győrfi Pál kiemelte, különösen oda kell figyelni azokra, akik nem tudnak magukról megfelelően gondoskodni, tehát a gyerekekre és az idősekre. Ők jellemzően nem érzik a szomjúságot, így figyelni kell arra, hogy több folyadékot fogyasszanak. Általánosságban mindenkire igaz, hogy kánikulában védeni kell a fejet a közvetlen napsugárzástól, lehetőleg természetes anyagból készült, szellős ruha viselése az ajánlott és a sok folyadékfogyasztás, ami víz legyen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?