2024. július 24. szerda Kinga, Kincsõ
Bezárnák az állattartó gazdaságokat az EU-ban? Itt a kezdeményezés

Bezárnák az állattartó gazdaságokat az EU-ban? Itt a kezdeményezés

MTI
Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy nyilvántartásba vesz két új európai polgári kezdeményezést, az egyik az állattartó gazdaságok bezárását és a szintetikus hús előállítását sürgeti, a másik pedig az élelmiszerek címkézésével kapcsolatos.

A témáról kiadott brüsszeli közlemény szerint a "Vessünk véget az állatok kegyetlen levágásának" elnevezésű kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy vezessen be ösztönzőket a növényi fehérjék, köztük a növényi alapú tej- és tojáspótlók, valamint a szintetikus hús előállítására. A szervezők szorgalmazzák továbbá a haszonállatok számának csökkentését és az összes állattartó gazdaság fokozatos bezárását.

Az "Elég a hamisított élelmiszerekből: eredetmegjelölés a címkén" elnevezésű kezdeményezés szervezői pedig olyan intézkedéseket sürgetnek, melyek biztosítják, hogy az európai fogyasztók átlátható információkhoz jussanak a megvásárolt élelmiszerekről, és ezáltal az élelmiszer-minőséggel és a fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásaiknak megfelelő élelmiszereket választhassanak. A kezdeményezés felszólít arra is, hogy valamennyi termék esetében biztosítsák az eredet világos és egyértelmű feltüntetését; valamint a következetes környezetvédelmi, egészségügyi és munkaügyi normák betartását a belső piacon.

Mivel mindkét európai polgári kezdeményezés megfelel a vonatkozó jogszabályokban meghatározott formai feltételeknek, az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy azok jogilag elfogadhatók. A javaslatok tartalmát a testület ebben a szakaszban még nem vizsgálta meg. A kezdeményezés tartalma csak a szervezői csoport véleményét fejezi ki, és semmilyen módon nem tükrözi az Európai Bizottság álláspontját - szögezték le a közleményben.

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, és 2012 áprilisában indult útjára. Létrejötte óta az Európai Bizottság 116 kezdeményezést vett nyilvántartásba. A szabályozás szerint az európai polgári kezdeményezés nem eshet az Európai Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?