Ez kemény: egy méhész miatt éghetett le több száz hektárnyi terület

Ez kemény: egy méhész miatt éghetett le több száz hektárnyi terület

MTI
Tűzoltók százai küzdenek Horvátországban, Észak-Macedóniában, Görögországban, Albániában és Bulgáriában a pusztító erdőtüzekkel.

Horvátországban csütörtökön reggelre már sikerült ellenőrzés alá vonni a helyzetet. A helyi tűzoltóság szerda esti tájékoztatása szerint a legkritikusabb helyzet Dalmáciában alakult ki Podgora és Tucepi települések térségében, a Makarska riviérán, Split és Dubrovnik között. A Slobodna Dalmacija horvát lap szerint a lángokat alig 20 méterre sikerült megfékezni az első lakóépületektől Podgorában. Több mint 300 tűzoltó, hetven tűzoltósági jármű és repülőgép segítségével elejét tudta venni annak, hogy leégjenek a házak. Több tucat helyi lakost és turistát kellett biztonságba helyezni.

Egy másik erdőtűz Split városától 30 kilométerre nyugatra tombol Vrsine környékén. Itt mintegy 500 hektáron lángol az erdőség és a bozótos egy nehezen megközelíthető hegyvidéki régióban.

Észak-Macedónia csütörtökön kért segítséget az Európai Uniótól szintén erdőtüzek miatt. Sztojancse Angelov, a helyi katasztrófavédelmi hatóság vezetője egyben jelezte, hogy a helyzet súlyosbodása esetén a NATO-tól is segítséget kérhetnek. A fővárostól, Skopjétól mintegy 60 kilométerre keletre pusztító erdőtüzek a héten komoly károkat okoztak házakban, egyes épületeket lakhatatlanná téve. Mindez helyi lakosok evakuálását is szükségessé tette, illetve egy idős lakos életét vesztette. Szlovénia és Csehország is bejelentette: tűzoltó-helikoptereket küld Észak-Macedóniába.

Görögországban az észak-macedón határon található Diran-tó és Évia szigetén lángolt az erdőség. A tűzoltóság mindkét helyen nagy erőket vetett be a tűz megfékezésére, azonban erős széllökések nehezítették erőfeszítéseiket. Bulgáriában szintén két nagyobb erdőtűz tombol, az egyik a görög határtérségben, a másik a Malesevszka-hegy térségében, az észak-macedón határon. A tűzoltóság szerint több tízezer hektár erdőség és mezőgazdasági terület érintett. Albániában szintén tűzoltók százai fáradoznak egy nagyobb erdőtűz megfékezésén Shengjin térségében. A hadsereg alakulatai és önkéntesek is segítik a tűzoltást.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 1. 13:28