Mindent túlélő növények a lakásba: ezeket szinte lehetetlen elpusztítani

Mindent túlélő növények a lakásba: ezeket szinte lehetetlen elpusztítani

agrarszektor.hu
Lehetünk tapasztalt növénynevelők, vagy akár elfoglalt, esetleg feledékeny amatőrök, egészen biztos, hogy mindannyian szembesültünk már azzal, hogy szobanövényeink hervadni, barnulni kezdenek. A különböző növényfajták más-más igényűek, de vannak olyan fajták melyek sokkal ellenállóbbak, jobban alkalmazkodnak a nem tökéletes fényviszonyokhoz és öntözési szokásokhoz, mint egyes társaik. 

Futóka - Epipremnum aureum

A futóka egy sokoldalú, szívós növény, a legtöbb háztartásban találkozhatunk vele. Szív alakú, zölden és sárgán váltakozó levelei dekoratív megjelenést kölcsönöznek bármely helyiségnek. Ez a növény méltán híres levegőtisztító tulajdonságairól és arról, hogy szinte mindenféle körülmény között is képes boldogulni. Akár csak egy üveg vízben is képes élni, ha viszont talajba helyezzük, minimális öntözést igényel - írja a The Guardian.

Szobai szanszevéria - Dracaena trifasciata

Anyósnyelvként is ismert, kígyószerű növény mely éles szélű leveleiről is felismerhető. A Nyugat-Afrikából származó növény akár 1,2 méter magasra is megnőhet, merev, felfelé álló, zöld, illetve sárga színű tarka leveleivel díszít. Mondhatni, hogy szinte elpusztíthatatlan, 5 és 27 Celsius-fok közötti hőmérsékleteket is átvészeli. Nem jelent neki problémát ha kevés fényt kap, de az sem, ha sokat. A ritka öntözést is jól kezeli, azon kevés szukkulensek közé tartozik, amelyek magas és alacsony páratartalom mellett is képesek magukat jól érezni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Agglegénypálma - Zamioculcas zamiifolia

A növény feltűnően élénk zöld színéről és fényes, viaszos leveleiről ismerhető fel a legkönnyebben. A zámiaként is ismert szívós növény vastag, felálló szárakkal és sötétzöld, szeldelt levelekkel rendelkezik, amelyek akár egy méter magasra is megnőhetnek. Rizómás gyökerei tárolják a vizet, így ellenálló és nem mellesleg megbocsátja az időnkénti öntözés elhanyagolását.

Zöldike - Chlorophytum comosum

Az 1980-as évek nagy kedvence, a zöld fehér csíkos, hosszúkás, íves levelekkel rendelkező szobanövény, amely légtisztító tulajdonságairól is jól ismert. A zöldike igen jól alkalmazkodik mindenféle környezethez, különböző fényviszonyok mellett is képes jól fejlődni, emellett pedig minimális gondozást igényel. Kezdő növénytermesztőknek rendkívül ajánlott növény, mert garantáltan sikerélményük lehet vele, emellett pedig kivételesen jól szaporítható.

Vitorlavirág - Spathiphyllum

A vitorlavirág, avagy békeliliom fényes zöld levelekkel és elegáns, többféle színben pompázó vitorlaszerű virágokkal rendelkezik és a nyugalom szimbólumának tartják. Ez a növény is képes alkalmazkodni a szélsőségekhez, kevés öntözéssel is megelégszik és a fényviszonyokra sem kimondottan érzékeny. Remek levegőtisztító tulajdonsággal rendelkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Orvosi aloé - Aloe Vera

Az Orvosi aloé, köznyelvben Aloe Vera-ként ismert növény gyógyhatásairól - égési sérülések enyhítéséről és bőrirritációk csillapításáról - híres, de feltűnő a megjelenése is. A zamatos növény vastag, húsos levelei vizet tárolnak, így ellenáll a szárazságnak. Az aloé növényeknek nincsenek nagy igényeik, tökéletesek a napos helyekre és nagyon kevés vizet igényelnek, szaporodásuk pedig szinte folyamatos.

Pozsgafa - Crassula ovata

A pénzvirágként ismert növény a szerencse és a jólét szimbóluma. Vastag, húsos levelei vizet tárolnak, így a növény képes túlélni az öntözés elhanyagolását. Faszerű megjelenésével a gondozatlanságban is jól érzi magát, minimális vizet igényel és a legkülönfélébb fényviszonyokat is jól tűri.

Óriás kutyatej - Euphorbia Ingens

Jellegzetes alakja miatt ismerős lehet, kedvelt a háztartások körében. Gyakran összetévesztik a kaktusszal, azonban ez a növény egyike a kutyatejfélék családjába tartozó fajoknak. Oszlopszerű, zöld szárai lenyűgöző magasságot érhetnek el feltűnő, építészeti megjelenést biztosítva. Rendkívül szárazságtűrő, illetve világos helyen, közvetlen fényben is jól érzi magát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tarka sárkányfa - Dracaena marginata

A sárkányfa egy igen ellenálló növény karcsú, íves, vörössel szegélyezett levelekkel. Kiváló választás, ha egzotikus hangulatot szeretnénk kölcsönözni a beltéri tereknek. Ellenálló, a kevés fényt és a rendszertelen öntözést is jól tűri.

Könnyezőpálma - Monstera deliciosa

Bizonyára mindenki számára ismerős lehet, a hatalmas fényes, lyukas és hasadt leveleivel díszítő könnyezőpálma. Rendkívül jó alkalmazkodóképességgel rendelkezik, így rövid időn belül hatalmasra is megnőhet. Erre érdemes figyelni, hiszen egy kúszónövényről van szó, nagyon hamar képes beteríteni tereinket.

Hengeres anyósnyelv - Sansevieria cylindrica

Az Afrikából származó, lándzsás növény hengeres, felálló leveleivel szobrászati csodának számítanak, a minimalisták kedvencei. Vastag, lándzsaszerű levelei rendkívül kemények és vizet tárolnak, így jól tűrik a szárazságot. A növény gyenge fényviszonyok között is jól érzi magát, gyakorlatilag szinte elpusztíthatatlan.

EZ IS ÉRDEKELHET

Közönséges agavé - Agave gentryi

Ez egy Mexikóban őshonos, vastag, húsos, fogazott szélű, mélyzöld színű levelekből álló zamatos növény. Közvetlen napfényben is jól érzi magát és minimális öntözést igényel, az időnkénti elhanyagolást is könnyedén elviseli.

Közönséges borostyán - Hedera helix

Ezzel a növénnyel kültéren és beltéren egyaránt találkozhattunk már. Jellegzetes, mélyzöld levelei remekül díszítenek beltéri tereinkben, kúszó természete és indái miatt pedig tökéletes választás lehet függőkosarakba. a borostyán híres arról, hogy képes mostoha környezetben is élni, így világos és sötétebb terekben egyaránt életben tudjuk tartani. Az öntözésre sem érzékeny, kevés mennyiségű vízzel is beéri. Egyes fajai akár -10 Celsius-fokot is képesek átvészelni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?