Sokan tartanak otthon orchideát, de rosszul gondozzák: itt rontják el

Sokan tartanak otthon orchideát, de rosszul gondozzák: itt rontják el

agrarszektor.hu
Napjainban szinte minde háztartásban talélkozhatunk orcideával. Ez a növény különleges, színes virágaival ékesíti ablakpárkányainkat, de van olyan időszaka is, amikor nem virágzik. Ebben az állapotában sem szabad megfeledkezni a növényről, ilyenkor is megfelelő gondozást igényel annak érdekében, hogy a következő szezonban is bőségesen virágozzon, egészséges legyen.

A különböző orchideák virágzási ideje és időtartama kissé eltérő, de cikkünkben egy klasszikusra fogunk összpontosítani - a lepkeorchideára (Phalaenopsis). Ez a jellemzően egész évben virágzó, otthonbarát orchidea könnyen termeszthető és tartós - olvasható a Balcony Garden Web oldalán.

A lepkeorchideák megfelelő gondozás mellett több évig, gyakran évtizedekig is élhetnek és virágozhatnak. Az első virágzás után évente akár többször is virágozhatnak, de ennek érdekében szükséges figyelni az orchidea tipikus gondozási igényeire, mint például a megfelelő páratartalom és a fényigény. Ha az orchideánk elvirágzott, ezeket a tippeket érdemes betartani annak érdekében, hogy a növény a következő virágzási szezonban is egészséges virágokat neveljen.

1. Távolítsuk el az elszáradt hajtásokat

Miután az orchidea virágai lehullottak steril ollóval vágjuk le a virágok hajtását. Ez a lépés arra készteti a növényt, hogy a következő szakaszban új, friss hajtásokat hozzon, melyek megfelelően tudják majd táplálni a virágokat. Érdemes az esetleg beteg, száradó részeket is eltávolítani, így megelőzhetjük a kórokozók megjelenését és a növény is több energiát tud fordítani épp, egészséges részeire.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Megfelelő öntözés

Akkor se felejtkezzünk meg az öntözésről, ha éppen nem virágzik a növényünk. A trópusi fajokra jellemző, hogy jól bírják a szárazságot, az orchidea viszont nem tartozik ebbe a kategóriába. Inkább a folyamatosan nedves közeget, a párásabb viszonyokat kedveli. 

3. Elegendő fény biztosítása

Természetes élőhelyükön az orchideák fán lakó növények, így folyamatosan a fák lombkoronája által megszűrt fényben fürdőznek. Az orchideák szeretik a napfényes helyeket, de ügyeljük hogy ne közvetlen napfénynek tegyük ki őket. Helyezzük keleti vagy északi fekvésű ablakpárkányra, amely legalább 10 órán át kap közvetett napsütést. Ha a levelek sárgává válnak, az orchidea valószínűleg túl sok napfényt kap, ha pedig puhává, sápadttá válik akkor nincs elég napfény számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

4.  Páratartalom fenntartása

Az orchideák nem csak virágzáskor, az azt követő és megelőző időszakban is igényesek a megfelelő páratartalomra. Használhatunk párásító eszközöket, de ha kavicsokkal és vízzel megtöltött tálcára helyezzük, az is megfelelően biztosítani tudja a szükséges pára mennyiségét. Ügyeljünk arra, hogy a növény gyökerei ne érjenek a pangó vízbe folyamatosan, mert ez a gyökér rothadásához vezethet.

5. Tápanyag-utánpótlás

A virágzás sok erőfeszítést igényel, és a növények a virágzási időszak után meglehetősen kimerülnek. Ezért nyugalmi állapotba kerülnek, hogy felkészüljenek és újraéledjenek a következő növekedési fázis előtt. Emiatt kulcsfontosságú, hogy egy-két hónapig ne tápoldatozzuk növényeinket virágzás után, hogy természetesen tudjanak működni életfolyamatik.

6. Átültetés fontossága

Sokan úgy vélik, minden évben át kell ültetni az orchideákat, ez azonban nem igaz. Szemmel is jól látható, mikor esedékes a növényt átültetni. Ha úgy látjuk, kezdi kinőni a jelenlegi helyét, esetleg elhasználódott, lebomlott a termesztőközeg vagy kilógnak a gyökerek, akkor érdemes új termesztőberendezésbe ültetni.. Mindezt növekedési fázisban szükséges megtenni, az orchideák számára pedig a kéregalapú táptalajok a legideálisabbak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Téli védelem

Habár hazánkban az orchideával többnyire szobanövényként találkozunk érdemes odafigyelni, hogy ne neveljük 10 Celsius fok alatti hőmérsékleten. Ez az alapjáraton trópusi növény nehezen viseli a hőmérséklet ingadozását és a hideget, illetve a kevés napfényt és a szelet.

8. Kártevők és betegségek elleni védelem

Az orchidea virágzása hónapokig is eltarthat más növények virágzási folyamatihoz képest. Ez a fárasztó folyamat a növényt érzékennyé teszi a kártevőkre és betegségekre. Ezért alaposan vizsgáljuk meg a növényt, amikor a virágok lehullanak. A levéltetvek, lisztbogarak és takácsatkák gyakori látogatók, amelyek súlyosan károsíthatják a növényt. Ha kártevőkre utaló jelet találunk, ha lehetséges távolítsuk el manuálisan a növényről, de az enyhén szappanos vízzel való lemosás is segíthet. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?