Szörnyű invázióval küzdenek az olaszok: agresszív rák lepte el a vizeket

Szörnyű invázióval küzdenek az olaszok: agresszív rák lepte el a vizeket

agrarszektor.hu
Olaszország kedden különmegbízottat nevezett ki a kék rák elterjedése elleni küzdelem élére. Ez egy olyan agresszív invazív faj, amely a helyi kagylókra vadászik, és a nemzeti élelmiszertermelés egy különösen jövedelmező részét fenyegeti.

Az eredetileg az Atlanti-óceán nyugati részéből származó kék rákok az olasz partvidék számos pontján elszaporodtak, különösen a Pó folyó északi deltájában. A szakértők szerint a kék rákok valószínűleg a hajók fenékvizén keresztül érkeztek Olaszországba, de az nem világos, hogy miért szaporodtak el ilyen gyorsan, vagy hogy ennek van-e köze az éghajlatváltozáshoz. Az invazív faj nagyszabású halászati akciókkal történő visszaszorítására tett kísérletek eddig kevés sikerrel jártak - írta meg a Reuters.

A kék rák több gazdasági tevékenységet is veszélyeztet, ám mindenekelőtt az egész tengeri ökoszisztémát fenyegeti

- mondta Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón.

Az olasz mezőgazdasági miniszter ezen a sajtótájékoztatón jelentette be Enrico Caterino biztos kinevezését is, akinek a kék rák elleni küzdelem koordinálása lesz a feladata. A Coldiretti mezőgazdasági lobbicsoport - amely a halászati ágazatot is képviseli - közleményében azt írta, hogy a kék rák eddig mintegy 100 millió eurós (109 millió dollár) kárt okozott, és kiirtotta a kagylótermelést Veneto és Emilia Romagna északi régióiban.

Az ENSZ 2021-es adatai szerint Olaszország Európa legnagyobb kagylótermelője, és a világon Kína és Dél-Korea mögött a harmadik legnagyobb. Az olasz konyha egyik klasszikusának, a "spagetti alle vongole"-nak (kagylós spagetti) is otthont ad. Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya tavaly mintegy 2,9 millió eurót (3,2 millió dollár) különített el a kék rák által károsított vállalkozások megsegítésére.

Ez egy katasztrófa. Teljesen lenullázódott a termelésünk, csak rákokat fogunk

- mondta Paolo Mancin, a Pó-delta részét képező Polesine halászszövetkezetének vezetője.

Gilberto Pichetto Fratin környezetvédelmi miniszter aggodalmának adott hangot, hogy a ragadozó átterjedhet Olaszország más részeire is az Adriai-tenger keleti részéről, amelynek vizében az elmúlt hetekben átlagon felüli hőmérsékletet mértek. Mint fogalmazott, a céljuk az hogy csökkentsék a kék rákok jelenlétét az Adriai-tengerben, és elkerüljék a faj tömeges elterjedését más területeken. A miniszter azt azonban nem részletezte, milyen intézkedésekkel lehetne fellépni az invazív faj ellen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?