2024. augusztus 9. péntek Emõd
Észnél kell lenni: nagyot bukhat az a magyar gazda, aki ezt elmulasztja

Észnél kell lenni: nagyot bukhat az a magyar gazda, aki ezt elmulasztja

agrarszektor.hu
A nem várt és a támogatásaink odaítélése szempontjából elfogadható vis maior esetek közül az alábbi cikkből az derül ki, hogy melyek az állatállományt érintő, gazdálkodó által igazolandó vis maior események. Mutatjuk a részleteket. 

Amennyiben az állatállományban olyan elháríthatatlan esemény következik be, amelyre vonatkozóan az állatorvosnak nincs bejelentési kötelezettsége (pl. nem betegségből, járványhelyzetből adódó elhullás, kényszervágás, leölés) a hatósági állatorvos, illetve a helyi önkormányzat jegyzője felé, akkor a gazdálkodónak csatolnia kell a szolgáltató állatorvos által olvasható módon kiállított, a vis maior eseményt alátámasztó igazolást, amely tartalmazza az érintett állatállomány vagy állategyed azonosító adatait, a vis maior esemény pontos leírását, bekövetkezésének dátumát. Az igazolásból derüljön ki, hogy a gazdálkodó minden általános kötelezettségének eleget tett az állatállománnyal kapcsolatban, így a bekövetkező esemény a gondosság ellenére következett be - írja a NAK. Az igazolás mellett beküldhető egyéb dokumentum is: pl. laboratóriumi vizsgálat eredménye, boncolási jegyzőkönyv.

Hivatalok közötti adatátadás által megvalósuló igazolás

Az alábbi esetekben a bejelentést követően a MÁK (NKÜ) és az illetékes, hatáskörrel rendelkező hatóság - élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi feladatkörében eljáró vármegyei kormányhivatal járási hivatala - állásfoglalása adja meg a vis maior esemény igazolhatóságát.

  • az állatállomány egy részét vagy teljes egészét sújtó járványos, fertőző megbetegedés vagy elrendelt járványügyi intézkedés esete;
  • a megfelelő gondosság ellenére az állatállomány egészének vagy egy részének elhullása, vagy kényszervágásának esete
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 9. 13:29