2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Katasztrófa felé sodródik a világ: senki nem teszi zsebre azt, ami történhet

Katasztrófa felé sodródik a világ: senki nem teszi zsebre azt, ami történhet

agrarszektor.hu
Az Atlanti-óceán kulcsfontosságú áramlásának az összeomlása katasztrofális következményekkel járhat a globális éghajlatra - figyelmeztetnek vezető klímakutatók egy nyílt levélben. A tudósok szerint a kockázatokat jelentősen alábecsülték, és sürgős cselekvésre van szükség a potenciális katasztrófa elkerülése érdekében - írta meg a LiveScience.

Negyvenöt vezető éghajlatkutató, köztük Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem klimatológusa, nyílt levélben fordult a skandináv politikai döntéshozókhoz az Atlanti-óceán kulcsfontosságú áramlatainak lehetséges összeomlása miatt. A hétfőn közzétett levélben a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az AMOC gyengülésének kockázatait nagymértékben alábecsülték. Az AMOC egy hatalmas óceáni szállítószalag, amely magában foglalja a Golf-áramlatot is, és létfontosságú szerepet játszik a hő északi félteke felé történő szállításában. A kutatások szerint az AMOC lassulóban van, és a globális felmelegedés miatt hamarosan elérheti azt a fordulópontot, ami káoszba sodorhatja a Föld éghajlatát.

Egy ilyen óceáni cirkulációs változásnak pusztító és visszafordíthatatlan hatásai lennének, különösen az északi országok, de a világ más részei számára is

- írják a tudósok a levélben. Az északi országok közé tartozik Dánia, Izland, Norvégia, Finnország és Svédország.

A tudósok figyelmeztetnek, hogy más régiók is éreznék a hatásokat. Az AMOC leállása a trópusi monszunrendszerek déli irányú eltolódását okozná, ami katasztrofális következményekkel járna a mezőgazdaságra és az ökoszisztémákra nézve. Emellett az óceáni áramlások leállása tovább növelné a tengerszintet az amerikai Atlanti-óceán partvidékén, és felfordulást okozna a tengeri ökoszisztémákban és a halászatban.

A levelet az Északi Miniszterek Tanácsának címezték, amely egy kormányközi fórum az északi országok közötti együttműködés előmozdítására. A tudósok sürgetik a politikai döntéshozókat, hogy vegyék komolyan figyelembe az AMOC összeomlása által jelentett kockázatokat, és fokozzák a nemzetközi partnerekre gyakorolt nyomást a 2015-ös párizsi megállapodás célkitűzéseinek betartása érdekében. A megállapodás célja, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fokban tartsák az iparosodás előtti szinthez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?