Egyre több ilyen élelmiszer lesz az EU-ban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen élelmiszer lesz az EU-ban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletében szereplő uniós jegyzékben új élelmiszereket engedélyeztek. Így már szerepel a Yarrowia lipolytica élesztő biomasszája, a sertésveséből származó fehérjekivonat, a dokozahexénsavban (DHA-ban) és ejkozapentaénsavban (EPA-ban) gazdag Schizochytrium sp. olaj és mind a kémiai úton szintetizált, mind a mikrobiológiailag előállított 2′-fukozillaktóz (2′-FL).

A Bizottság (EU) 2024/20442024/20482024/2062 és 2024/2102 végrehajtási rendeletei alapján az alábbi módosítások kerültek elfogadásra. A Yarrowia lipolytica élesztő biomasszája felhasználásának kiterjesztése számos élelmiszerre, a Hatóság következtetése alapján, miszerint az új élelmiszer kiterjesztett felhasználása a javasolt felhasználási feltételek mellett biztonságos, jóváhagyásra került - olvasható a NAK oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertésveséből származó fehérjekivonat új élelmiszer specifikációinak és felhasználási feltételeinek módosítása iránti kérelem arra vonatkozóan, hogy a jelenleg engedélyezett, bélben oldódó bevonatú pellet, kapszula és tabletta formák mellett a fehérjekivonatot bélben oldódó bevonatú mikrokapszula formában is fel lehessen használni a speciális gyógyászati célokra szánt élelmiszerekben és az étrend-kiegészítőkben, szintén jóváhagyásra került.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekben lévő 2′-FL engedélyezett maximális mennyiségének megnövelése a jelenleg engedélyezett 1,2 g/l-ről az anyatej-helyettesítő tápszerek esetében 3,0 g/l-re, az anyatej-kiegészítő tápszerek esetében pedig 3,64 g/l-re iránti kérelmet szintén jóváhagyta a Bizottság. A fent hivatkozott rendeletek teljes egészében kötelező érvényűek és közvetlenül alkalmazandóak valamennyi tagállamban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?