Bekeményít Kína: vizsgálatot indított az EU-ból származó tejtermékek miatt

Bekeményít Kína: vizsgálatot indított az EU-ból származó tejtermékek miatt

agrarszektor.hu
Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból származó tejtermékek behozatalával kapcsolatban egy nappal azután, hogy felülvizsgálta a Kínában gyártott elektromos járművekre vonatkozó vámtervét. Az emberi fogyasztásra szánt sajtot, tejet és tejszínt célzó vizsgálat azután indult, hogy az EU a kínai elektromos járművek behozatalára javasolt büntetővámokat módosította. 

Peking pedig sürgette Brüsszelt, hogy hagyjon fel a vámokkal:

Tekintettel tehát arra, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a Kínából származó elektromos járművekkel kapcsolatos vizsgálatának végleges eredményeit, Kína szubvencióellenes vizsgálat indítására vonatkozó döntése nem volt meglepő. A kamara figyelemmel fogja kísérni a vizsgálatot, és elvárjuk érintett tagvállalatainktól, hogy a lehető legteljesebb mértékben együttműködjenek a vizsgálatban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FrieslandCampina holland tejszövetkezet közölte, hogy tudnak a kínai Kereskedelmi Minisztérium szubvencióellenes vizsgálatának bejelentéséről, és kiemelték, hogy a nyomozáshoz szükséges információkat, ha kérik, a törvényi és rendeleti előírásoknak megfelelően meg fogják adni - írja a Reuters. Tadhg Buckley, az Irish Farmers' Association, az ország legnagyobb mezőgazdasági lobbicsoportjának politikai igazgatója és vezető közgazdásza szerint a kínai hatóságok túlnyomórészt sajtot, tejszínt és egyéb ömlesztett sajtokat, kéksajtokat vizsgálják. Elmondta továbbá azt is, hogy mindez a tavalyi írországi export 430 millió euróból mintegy 45 milliót tesz ki. Összességében az EU Kínába irányuló összes tejipari exportja mintegy 1,7 milliárd eurót tesz ki, ami a Kínába irányuló teljes uniós export kevesebb mint 1%-a, így még ha a vámok olyan magasak is lesznek, hogy de facto blokkolják az összes tejtermék-kereskedelmet, az viszonylag kis hatással lesz az uniós exportra.

Mindazonáltal a Kínába irányuló legnagyobb exportőrök - az ír vajtól a finn tejporon és a spanyol Manchegón át az olasz Parmigiano Reggianóig - sokkal jobban meg fogják érezni. Fontos megjegyezni, hogy Kína évek óta növeli saját tejtermelését, és a Kínában fogyasztott tejtermékeknek csak kis részét importálják. Arra számítanak, hogy a vámemelések leginkább a „helyettesíthetőbb” tejtermékeket fogják érinteni, mivel az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából és Új-Zélandról származó alternatívák versenyképesebbek lesznek a költségekben - gondoljunk a vajra, tejre, tejporra, tejszínre és a leggyakoribb sajtfajtákra. A kevésbé „helyettesíthető” terméktípusok - például számos európai csúcsminőségű és specializált sajt - esetében a fő kérdés az lesz, hogy mikortól válik egy adott termék egyszerűen megfizethetetlenné.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 23. 13:28