Drasztikus lépést tett Kína: ez egész Európára óriási hatással lehet

Drasztikus lépést tett Kína: ez egész Európára óriási hatással lehet

agrarszektor.hu
Kína szerdán szubvencióellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból származó tejtermékimport ellen, ezzel fokozva a feszültséget egy nappal azután, hogy Brüsszel közzétette a Kínában gyártott elektromos járművekre vonatkozó felülvizsgálat vámtervét. Az EU kedden 36,3%-ra módosította a kínai elektromos járművek behozatalára tervezett büntetővámokat az eredetileg tervezett 37,6%-os vámról, de nem mondott le a vámokról, ahogyan azt Peking kérte.

A felülvizsgálat miatt a kínai kereskedelmi minisztérium megrovást kapott, amely válaszában kijelentette, hogy „határozottan ellenzi és aggódik” a megállapítások miatt, és megfogadta, hogy minden szükséges intézkedést megtesz a kínai cégek védelme érdekében. A kínai kereskedelmi minisztérium által szerdán bejelentett tejtermékek szubvencióellenes vizsgálata, - amely az EU mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos idei vizsgálati sorozatának legújabb része - az emberi fogyasztásra szánt sajtok, tejek és krémek különféle típusaira fog összpontosítani - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

A minisztérium közlése szerint a vizsgálat szükségességére a Kínai Tejipari Szövetség által július 29-én  benyújtott panasz adott okot. Kína 20 támogatási rendszert fog megvizsgálni a 27 tagú blokkból, különös figyelmet fordítva az Ausztriából, Belgiumból, Horvátországból, a Cseh Köztársaságból, Finnországból, Olaszországból, Írországból és Romániából  származó termékekre.
Olof Gill, az Európai Bizottság szóvivője szerint a blokk

határozottan meg fogja védeni az uniós tejipar és a közös agrárpolitika érdekeit, és szükség szerint beavatkozik annak érdekében, hogy a vizsgálat teljes mértékben megfeleljen a Kereskedelmi Világszervezet vonatkozó szabályainak.

Az Európai Tejipari Szövetség eközben kijelentette, hogy biztos abban, hogy az uniós mezőgazdasági támogatások összeegyeztethetők a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival, és igyekszik tisztázni „a Kína és az EU közötti meglehetősen bonyolult kereskedelmi kapcsolat tejágazati részét”.
A kínai kereskedelmi minisztérium által felsorolt uniós országok közül messze Írország a legnagyobb tejtermék-exportőr Kínába, tavaly 461 millió dollár értékben értékesített árut az ázsiai országba.

EZ IS ÉRDEKELHET

A francia tejágazati szervezet, a CNIEL szerint Franciaország is részese az egész EU-ra kiterjedő kínai vizsgálatnak és hozzátették, hogy az ország - Új-Zéland után - Kína második legnagyobb tejszínszállítója.
A kínai vámadatok szerint az EU volt Kína második legnagyobb tejtermékforrása. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának az Eurostatra hivatkozó adatai szerint az EU 2023-ban 1,7 milliárd euró (1,84 milliárd dollár) értékben exportált tejtermékeket Kínába, szemben a 2022-es 2 milliárddal.

Kína már júniusban dömpingellenes vizsgálatot indított az uniós sertéshús behozatala ellen, amely elsősorban Spanyolországot, Hollandiát és Dániát érinti, de januárban bejelentették az uniós pálinkával kapcsolatos dömpingellenes vizsgálatot is, amely jelentősen Franciaországot érintette.

Az EU Kínába irányuló sertéshús- és tejtermékexportjának összértéke – a vámok által potenciálisan érintett áruk területén – kisebb, mint Kína akkumulátoros, elektromos járműveinek EU-ba irányuló exportjának értéke, amely becsléseink szerint 2023-ban körülbelül 13,5 milliárd dollár lesz

- mondta Chim Lee, az Economist Intelligence Unit vezető elemzője.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?