2024. augusztus 31. szombat Erika, Bella
110 éve született a magyar természetfilmek legendás alkotója

110 éve született a magyar természetfilmek legendás alkotója

MTI
Száztíz éve, 1914. szeptember 2-án született Mezőtúron Homoki Nagy István Kossuth-díjas filmrendező, az első egész estés magyar természetfilm készítője. Az MTVA Sajtóarchívuma összeállítással emlékezik az alkotóra.

A kecskeméti református jogakadémián, majd a szegedi egyetemen tanult, 1937-ben jogi diplomát szerzett, majd 1942-ben az egyesített bírói és ügyvédi vizsgát is letette. A jogi pályán csaknem húsz évig maradt, Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen dolgozott.

1939-től jelentek meg madárfotóival illusztrált cikkei, amelyekért a Magyar Ornitológusok Szövetsége Herman Ottó-éremmel tüntette ki. 1943-44-ben több helyszínen is megtartotta Színes filmmel vadmadarak után című, 500 színes diával illusztrált előadását.

Bejárták az egész országot

1945-től az Országos Természettudományi Múzeum Sajtó- és Fotóosztályának vezetője volt, s ekkoriban kezdett próbálkozni a mozgófilmmel. 1949-ben a Híradó és Dokumentumfilmgyártól madárfilm elkészítésére kapott felkérést, a természetfilmek gyártásában évekig félállásban vett részt, majd 1954-ben teljesen feladta a jogi pályát.

Bejárták Magyarország legszebb tájait, forgattak a Duna és a Tisza mentén, a gemenci vadrezervátumban, a Kis-Balaton nádasaiban, a Vértesalján. Kezdetben rövidfilmeket készített (A Kis-Balaton nádrengetegében, Egy kerecsensólyom története), majd 1951-ben elkészült a Szeged melletti Fehér-tó vízi- és madárvilágát bemutató Vadvízország, az első egész estét betöltő magyar természetfilm. Alkotása itthon és külföldön is nagy sikert aratott, 1952-ben Karlovy Varyban megkapta a legjobb operatőri munkáért járó díjat.

A csodálatos képekben valódi egységet alkotott a művészi és a tudományos munka, miként a Hortobágy peremén fekvő ohat-pusztakócsi sziki tölgyesben élő kékvércsék életét bemutató A kékvércsék erdejében című nagyfilmben is.

Történetet is írtak hozzá

Homoki Nagy az ötvenes évek végén stábjával és népes állatsereglettel a Vértesalján elterülő Alcsútdobozra költözött, hogy állatfilmeket készítsen. A Cimborák első része, a Nádi szélben már nem természetfilm, hanem kerek történet, amelyben Fickó, a komoly magyar vizsla, Pletyka, az izgága tacskó és Nimród, a vadászhéja izgalmas kalandjait követheti nyomon a néző. Más állatokkal együtt ugyanők a főszereplői a Hegyen-völgyön című második résznek is.

Ilyen volt a Pletyka délutánja, A sasfióka, a Macskakaland, a Kurtalábú pásztor, a Magyar Televízió részére Plútó és Puck címmel készített sorozatot mosómedvével és hollóval a főszerepben. Munkájában a tökéletességre törekedett, filmjei elkészítéséhez sok türelem kellett, mert a természetben ellesett jelenetek egyszeriek és megismételhetetlenek, de sohasem mondott le a szakmai igényességről.

Úttörő alkotó volt

Homoki Nagy István világszerte elismert szaktekintély volt, aki iskolát teremtett nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi természetfilm-gyártásban is. Tagja volt a Nemzetközi Fotóművész Szövetségnek és az Angol Királyi Társaságnak, filmjeit akkor is negyven ország vásárolta meg, amikor magyar film nem, vagy alig jutott külföldi piacra.

A rendező 1979. december 14-én halt meg, sírján Nimród képe látható, alatta a felirat: "Gyöngyvirágtól lombhullásig". Műveit a televíziók ma is gyakran műsorukra tűzik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Nincs remény: marad a hőség

Szél lesz, és kisebb csapadék is előfordulhat, de a lényeg nem változik: továbbra is a kánikula a meghatározó.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 31. 13:27