Feje tetejére állítanák az agrártámogatási rendszert az EU-ban?

Feje tetejére állítanák az agrártámogatási rendszert az EU-ban?

agrarszektor.hu
Az Európai Unió a 387 milliárd eurós mezőgazdasági támogatási rendszer felülvizsgálatát sürgeti. Egy jelentésben azt javasolják, hogy a Közös Agrárpolitika kifizetéseit a gazdák jövedelmére alapozzák, ne pedig vetésterület és méret alapján osszák ki. Emellett felszólítanának a hústermelés visszaszorítására - írja a Financial Times.

Az elmúlt időszak gazdatüntetéseire válaszul készült jelentés, amely szerint az EU-nak alaposan át kellene dolgoznia a 387 milliárd eurós Közös Agrárpolitika rendszerét úgy, hogy a gazdálkodók a jövedelmük, ne pedig a gazdaságuk mérete alapján kapjanak támogatást. Az ajánlásokat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismerteti majd azt követően, hogy több napon át tárgyaltak a gazdákkal, civil szervezetekkel, élelmiszer-kiskereskedőkkel.

 Minden szinten merész és gyors fellépésre van szükség a gazdálkodókat sújtó „többszörös válság” leküzdéséhez, beleértve a szélsőséges időjárási hatásokat, a szárazságot vagy akár az inflációt

 - áll az úgynevezett Stratégiai párbeszédek az EU mezőgazdaságának jövőjéről című jelentés tervezetében, amelyet a Financial Times szúrt ki. A jelentés ajánlásai között olyan programok szerepelnek, amelyek például ösztönzik a fogyasztókat a húsfogyasztás csökkentésére, és segítik a gazdálkodókat az állattenyésztéstől való elszakadásban. A legjelentősebb javaslat az EU KAP-támogatási rendszerének alapos átalakítása, amely úgy osztaná ki a támogatásokat, hogy azt „kizárólag a leginkább rászoruló gazdálkodók kapják meg”.

 

A klímaváltozással foglalkozó kormányközi testület szerint a mért kritériumoktól függően az üvegházhatású gázok kibocsátásának 21-37 százalékáért az élelmiszertermelés és -elosztás felelős. A kibocsátás több mint fele az állattenyésztésből származik. Ennek ellenére a mezőgazdaság továbbra is az egyik utolsó ágazat az EU-ban, ahol nincs átfogó cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?