Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.05. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.05. csütörtök

agrarszektor.hu
Túlnyomóan derült, száraz időre számíthatunk - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.09.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.09.05.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.09.05.) napon.

2024.09.05. csütörtök: Túlnyomóan derült, száraz időre számíthatunk. A nyugati, délnyugati határ közelében lehet kicsivel több a felhő, amelyből nem kizárt egy-egy zápor. Az északkeleti, keleti szél többfelé lesz élénk, néhol erős.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható, északkeleten lesz a kevésbé meleg idő. Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket, de folytatódik a kánikula, amely tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.09.06 péntek: Hazánk északkeleti harmadán napos idő várható kevesebb gomoly- és fátyolfelhővel. Másutt erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Főleg az ország délnyugati felén valószínű szórványosan záporeső, zivatar, északkeleten kisebb a csapadék esélye. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik a keleti, délkeleti szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A csúcsérték 28, 34 fok között valószínű.

Friss híreink:

Most már biztos: sürgős megoldás kellene a magyar földek súlyos vízhiányára

Le kell számolni azzal a téves hiedelemmel, hogy Magyarország nem vízben gazdag ország, mivel a vizeink 94%-a külföldről érkezik és több víz folyik ki az országból, mint amennyi beérkezik  - hangzott el a Portfolio Sustainable World 2024 konferencián. A szakemberek szerint a következő években komoly lépéseket kell tenni az ország vízkészletének megóvása és visszapótlása érdekében, ellenkező esetben ugyanis több iparág, köztük a mezőgazdaság is víz nélkül maradhat. A szakértők úgy látták, hogy a helyzet kezelésére már vannak ötletek, bizonyított módszerek és javaslatok, már csak el kellene kezdeni alkalmazni és megvalósítani ezeket.

Fordulóponthoz értünk: most dől el a magyar gyümölcstermesztés jövője?

Nehéz és bizonytalan időszak előtt áll a magyar gyümölcstermesztés, a klímaváltozás és hatásai, a hazai gyümölcsösök állapota és a munkaerőhiány egyre komolyabb problémát jelent a hazai termelőknek, a kihívásokra minél előbb megoldást kell találni. Erről Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke beszélt az Agrárszektornak, aki idén is részt fog venni a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián. A szakember szerint a rendezvényen szóba fog kerülni, milyen lehetőségek rejlenek a Közös Agrárpolitika támogatási jogcímeiben, ahogy azt is elemezni fogják, mely fejlesztéseket és beruházásokat preferálják a magyar gazdák, és hogy ezek milyen következményekkel járhatnak az ágazat egészére nézve.

Afrika globális szereplő lehet, ha elvégzi a házi feladatát

Afrika hatalmas területe, természeti erőforrásai és egyre növekvő népessége révén jelentős mezőgazdasági és élelmiszeripari potenciállal rendelkezik. A kontinens különböző részein található termékeny földek, bőséges vízforrások és változatos éghajlati viszonyok lehetőséget teremtenek az agrártermelés nagyarányú fejlesztésére. Ugyanakkor Afrika mezőgazdaságának és élelmiszeriparának fejlődését számos kihívás is akadályozza, amelyek kezelésére a jövőben komoly erőfeszítéseket kell tenni.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezeken a településeken tömörül a magyar dolgozók krémje: ennyit tesznek zsebre

A magas presztízsű szakmákat űzők leginkább az ország középső és észak-nyugati térségeiben élnek, Pest vármegyében például több mint 25%-uk található. A legtöbb ilyen szakmát ellátó lakos Pest vármegye településein él, míg a legkevesebb arányban az Észak-Alföld és Szabolcs-Szatmár-Bereg térségeiben találhatók. Pest vármegyében 25%-ra tehető a magas presztízsű foglalkoztatásban foglalkoztatottak aránya, míg több más vármegyében ez az érték alig éri el a 12-13%-ot is.  A top 10 magas presztízsű foglalkoztatásban dolgozók arányával rendelkező települések között azonban megjelenik a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tornakápolna is, ami évről-évre az ország leggazdagabb települése. 

Külföldiek mozdultak rá a magyar vidékre, tucatjával vásárolják fel ezeket a házakat: vajon mit tudnak?

Érdekes dolog történik Magyarország északi határvidékén. Tömegével érkeznek a szlovákok Zemplém megyébe, hogy belakják a kiüresedő falvak olcsón megvehető házait. Láttunk már hasonlót idehaza, jöttek és vásárolták az ingatlanokat a németek és a hollandok is, de az elmúlt években egyre több orosz és kínai is megjelent a piacon. Ingatlanszakértők segítségével próbáltuk körbejárni a témát, mit mutatnak a számok, ők mit tapasztalnak: hol a legkelendőbb a magyar ingatlan?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?