2024. szeptember 11. szerda Teodóra
A Gabonakutató őszi kalászos fajtái

A Gabonakutató őszi kalászos fajtái (x)

PR
Az idén 100 éves Gabonakutató a 2024-25-ös kalászos szezonra is a legjobb búzafajtákat kínálja a gazdálkodók részére. A Szegeden nemesített fajták kiváló alkalmazkodóképességgel rendelkeznek a mostani szélsőséges időjárási viszonyok között. A takarmánybúza dömpingben a felvásárlási árak a padlón vannak, így aki biztos piacot szeretne, annak a minőség felé kell fordulnia, ehhez cégünk kiváló sütőipari minőséggel rendelkező őszi kenyér- és durumbúza fajtákat kínálja. A jó magyar búza jellegzetessége a szemek acélossága, a jó vízfelvevő képesség, a magas hektolitertömeg és a korai virágzás, érés. Ezek mind olyan értékek, amit a malmok figyelembe vesznek és értékelnek is a felvásárlásnál.

Természetesen ezek mellett nagyon fontosak a sütőipari tulajdonságok is: extenzográfos, alveográfos és farinográfos adatok. Ezeket a tulajdonságokat az időjárás és az alkalmazott agrotechnika képes befolyásolni, de elmondható, hogy nagyon fontos a fajtaválasztás. Egy jó fajta még rossz körülmények között is tud egy közepes minőséget, de egy rossz sütőipari tulajdonságot mutató fajta jó évben sem tud minőségi gabonát adni. A magas fehérjetartalom nem jelent közvetlenül jó sütőipari minőséget, mindig szükségesek a műszeres mérések is az egyes tulajdonságoknál.

A GK Csillag   igazi „kenyérbúza”. A Ga­bo­­nakutató legnépszerűbb fajtája, mert termőképessége átlag feletti, lisztminősége pedig kiváló és nagyon stabilan tartja a jó sütőipari minőséget a különböző évjáratokban. Lehet rá termelést alapozni. Nedves sikértartalma 28–34% közötti. Az ország teljes területén megbízhatóan termelhető, szára erős. Jó választás azok számára, akik megbízhatóan élelmiszer-ipari minőséget szeretnének termelni korai fajtával.

GK Pilis minőségi korai búzafajta, magas extenzográfos értékkel. Sütőipari besorolása stabilan A1. A malmok, pékek ezt a minőséget keresik. Nedves sikértartalma 32–34%. Fehérjetartalma 13–15% közötti. 2024-ben megnyerte a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérleteket, mint a legnagyobb fehérjetartalmú fajta. Nedves sikértartalomban is dobogós helyen végzett. Több év átlagában elmondható, hogy ezt a kiváló minőséget minden évjáratban tudja, stabilan tartja is a minőséget. Az elmúlt három évben mindig benne volt az első öt fajta között. A kiváló minőség mellett mind a télállósága, a gombabetegségekkel szemben jó ellenállósággal rendelkezik, így gazdaságosan termelhető.

GK Magvető a legújabb fajta a Gabonakutató kínálatában, mely a legmagasabb fehérjetartalomra képes. A GOSZ-VSZT kísérletekben 2024-ben megkapta az I. helyért járó díjat a korai érésű csoportban. A jó minőség mellett a terméspotenciálja is magas, nagy termőképességű. Korai érésű, stabilan hozza a malmi minőséget, nyersfehérje- 13–15%, a nedves sikértartalma 30–32%. Alveográfos és extenzográfos tulajdonságai alapján is a kiváló minőségű fajták közé tartozik.

A GK Szeredát az igazán aszályos és kitett termőhelyekre ajánljuk extenzív gazdálkodási technológiához. Alacsonyabb nitrogénszintek mellett is kielégítő termést produkál és a vízhiányt is jól tolerálja, az aszályos években is jól terem. Nagy ezerszemtömeget, magas hektolitersúlyt produkál. Stabil malmi minőségű búzafajta, kiemelkedő a Zeleny-értéke.

Akiknek a mennyiség számít, azok számára a GK Aratót ajánljuk. A piacon található egyik legnagyobb termőképességgel rendelkező középkései érésű búzafajta. Könnyen elérhető vele a 9–10 t/ha-os terméshozam; versenyképes a hibrid búzákkal lazább agrotechnológiai fegyelem mellett is. A nagy termés mellett sárgarozsdával szemben ellenálló, szálkás kalászú, állóképessége jó. Minden évjáratban a fehérjetartalma 13% feletti. Tömegtermelésre kiváló választás.

GK Hortobágy a 2024-es GOSZ-VSZT-NAK kísérletekben bizonyította, hogy a Gabonakutató nemesítői a terméshozamot is figyelembe veszik a fajták fejlesztésében. Átlagosan 9,93 t/ha-os terméshozamával 3. helyezést ért el a megmérettetésben.

A Gabonakutató durum búza fajtákat is nemesít és forgalmaz. A GK Bétadur korai fajtánk magas béta-karotin tartalommal rendelkezik és már 25 éve van köztermesztésben, mely bizonyítja, hogy egy igazán stabil terméshozamot és minőséget produkáló fajta. Üvegességét jól tartja még csapadékosabb évjáratokban is. A GK Julidur új középkései durum búza fajtánk termőképességével és termésstabilitással hívja fel magára a figyelmet. A Bétadurnál 4–6 nappal később érik, de terméshozama 0,5-–1,0 t/ha-ral magasabb. 2024 nyarán a szárazságtól sújtott délkelet-magyarországi régióban a szegedi durum búzák termése megközelítette a kenyérbúzákét (esetenként 6–7 t/ha). A szaporítási adatok alapján a két szegedi kiváló minőségű őszi durum búza továbbra is piacvezetőnek számít az országban.

A durumbúza-termelés megfelelő szakértelmet kíván és mind a növényápolásban, mind a betakarítás során fokozott odafigyelést igényel, hogy a tésztaipari minőséget a fajták tudják produkálni. Termesztéstechnológiai tanácsadásért keressék területi képviselőinket, termékmenedzserünket és nemesítőinket.

Őszi kalászosok közül még ki kell emelni a Gabonakutató árpa fajtáit is. A GK Judy középérésű, kétsoros árpa, mely stabil, magas terméshozammal rendelkezik. Hatsoros árpák közül a GK Aréna fajtát ajánljuk jó agronómiai tulajdonságai és termőképessége miatt. 2024-ben 9,8 t/ha-os rekordtermés született a dél-alföldi régióban (Kiszombor).

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?