Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.16. hétfő

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.16. hétfő

agrarszektor.hu
Nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.09.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.09.16.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.09.16.) napon.

2024.09.16. hétfő: Nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Az Észak-Dunántúlon délelőtt még többfelé erős, Sopron környékén és a Bakonyban viharos lökések várhatók, majd fokozatosan mérséklődik az északnyugati szél. Másutt helyenként élénkül meg a délkeletire, keletire forduló légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű, keleten lesz enyhébb az idő. Késő estére 8 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az ilyenkor szokásosnál továbbra is jóval hűvösebb időre számíthatunk, emiatt egyesek továbbra is hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen lehet a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése.

A következő napon várható időjárás

2024.09.17 kedd: Változóan felhős időre számíthatunk, több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. Hajnalban pára-, ködfoltok alakulhatnak ki. Az általában északkeleti, északi irányú szél helyenként megélénkül. Délutánra 16 és 23 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Egyre több magyar mond le ezekről az élelmiszerekről: mi történik itt?

Az elmúlt időszakban gyökeresen megváltoztak a magyarok élelmiszervásárlási szokásai, a lakosság több mint kétharmadánál ugyanis a fő preferencia az egyes termékek ára lett. Emiatt egyre többen fordulnak a diszkontláncok felé, de ebből az is következik, hogy a diszkontláncok részéről is csökkent a minőség iránti igény. Erről Raskó György beszélt az Agrárszektornak, aki azt is hozzátette, hogy bár az idei évben az aszály okozott gondokat a mezőgazdaságban, jelenleg nincsenek olyan globális folyamatok, amelyek a közeljövőben az élelmiszerek árának tartós emelkedésével járnának. A szakember szerint a fogyasztás-csökkenés nem magyar sajátosság, egész Európára jellemző folyamat, még ha ennek mértéke nem is olyan magas, mint nálunk.

Sokan tartanak otthon orchideát, de rosszul gondozzák: itt rontják el

Napjainban szinte minde háztartásban talélkozhatunk orcideával. Ez a növény különleges, színes virágaival ékesíti ablakpárkányainkat, de van olyan időszaka is, amikor nem virágzik. Ebben az állapotában sem szabad megfeledkezni a növényről, ilyenkor is megfelelő gondozást igényel annak érdekében, hogy a következő szezonban is bőségesen virágozzon, egészséges legyen.

Hihetetlen, de igaz: ennyire nem veszik már ezt a traktort a magyarok

2024 augusztusában a magyar gazdák 53,7 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 nyolcadik hónapjához képest azonban 76,2 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka augusztusbanban a John Deere volt, amelyből 21-et adtak el a hónapban, a második helyen a Solis végzett, abból 8 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Fendt, a negyedik a Kubota, az ötödik pedig a VST volt az év nyolcadik hónapjában. Miután májusban kilökték az élről az addig szinte mindig vezető John Deere-t, múst úgy tűnik augusztusban sikerült visszatalálnia a dobogó tetejére.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Időzített bomba rengeteg magyar otthona: kevesen tudnak róla, semmi perc alatt porrá éghet a lakás

A hazai lakástüzek jelentős része elektromos meghibásodások miatt keletkezik. Mint a katasztrófavédelemtől megtudtuk, sokszor az a probléma, hogy a lakóházak elektromos hálózatait nem annyi eszközre tervezték régen, mint amennyit manapság használunk. Emellett több esetben emberi hiba áll a tragédiák mögött. A megkérdezett biztosítók is arról számoltak be: az elektromos eszközök miatti tűzesetek jelentős százalékát teszik ki a tűz miatti kárrendezéseknek. Azt mondták: gyakori probléma, hogy a fogyasztók nagyszámú készüléket csatlakoztatnak egyetlen aljzatra. Azt is megkérdeztük, mikor nem térítenek a lakásbiztosítások az elektromossághoz kapcsolódó kéresetekben és kiderült: sok esetben az elektromos autók, kerékpárok, rollerek töltése során keletkező túlfeszültségi károk is ilyenek lehetnek. Érdemes átböngészni a szerződéseket.

Súlyos bírság jár ezért: sok magyar nem is tudja, de a börtönt kockáztatja ezzel

Szinte alig kezdődött el az ősz az elmúlt napok hűvösebb, csapadékosabb időjárása miatt lehet, hogy idén jóval előbb kezdődik meg fűtési szezon a magyar háztartásokban. Mint minden évben úgy idén is már jó előre betáraztak fával a hidegebb hónapokra, sok család pedig csak most rendeli meg a téli tűzifát, azonban vannak, akik maguk szeretnék összegyűjteni a tüzelőt. Az úgynevezett „megélhetési” fatolvajok évről-évre óriási károkat okoznak a hazai erdészeteknek, mindezt úgy, hogy tettükkel komoly büntetési tétellel számolhatnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy vannak olyan térségek, ahol az elmúlt időszakban mérséklődött a falopások száma. Magyarország legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója, a somogyi SEFAG Zrt. a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy társaság működési területén a 2022-2024 közötti időszakban a felderített és eljárás alá vont illegális fakitermelések és falopások csökkenő tendenciát mutatnak. Ezzel szemben a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. lapunknak elmondta, hogy a 2023-2024 éveket összevetve az események száma szinte pontosan megegyezik náluk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?