10 szobanövény, amitől jobban alhatsz: ezeket mindenképp szerezd be

10 szobanövény, amitől jobban alhatsz: ezeket mindenképp szerezd be

agrarszektor.hu
Egy növény szinte bármilyen otthon képes feldobni a maga szépségével, ugyanakkor vannak olyan fajták, melyek nemcsak mutatósak, hanem még hasznosak is. Bár sokan elsőre nem is gondolnák, de számos olyan virág létezik, melyek akár még az alvásunkat is képesek javítani. Az Aloe vera például éjszaka oxigént bocsát ki, ami segít tisztítani a levegőt és elősegíti a pihentetőbb alvást. Az alábbi cikkben egy csokorba szedtünk néhány olyan növényt, melyeket érdemes lehet betenni a hálószobánkba. 

Jázmin

A jázmint talán senkinek sem kell bemutatni a gyönyörű kis fehér virágaival és kellemes illatával. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy bizony pihentető tulajdonságai is vannak. Tanulmányok kimutatták, hogy a jázmin nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, és jelentősen csökkentheti a szorongást, így pozitív hatással van az alvás minőségére - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gardénia

A jázminhoz hasonlóan a gardénia is fehér virágokkal és finom illattal rendelkezik, nem beszélve arról, hogy ugyancsak nyugtató hatása is van. Egy 2010-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy a gardénia képes ellazítani a testet és az agyat. Ezért érdemes lehet nyugtatók helyett ezzel a virággal próbálkozni a megfelelő alvás érdekében.

Bambuszpálma

Ez a növény kiváló szűrőképességgel rendelkezik, ennek köszönhetően nyugodt alvásra számíthatunk, ha a hálószobánkban tartjuk. A NASA által végzett tanulmányban magas, mintegy 8,4-es tisztítási pontszámot kapott.

Valeriana

A valeriana, vagyis a macskagyökér természetes idegnyugtató, feszültségoldó, szorongáscsökkentő hatással rendelkezik, így hozzájárulhat a nyugodtabb nappalokhoz és a pihentető, zavartalan alváshoz is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vitorlavirág

A vitorlavirág az elektromágneses sugárzást is elnyeli, ezért lehetőség szerint tegyük a dolgozószobába, vagy olyan helyre, ahol számítógép vagy televízió van. Segíthet legyőzni az elektroszmog okozta alvászavart, ingerlékenységet is, ezáltal fokozza a koncentrációt.

Aloe vera

Ezt a növényt szintén nem kell bemutatni, igazi csodaszerként tartják számon, nem véletlenül. Számos jó és gyógyító hatása mellett még az alvásunkat is segítheti: az Aloe vera éjszaka oxigént bocsát ki, ami segít tisztítani a levegőt és elősegíti a pihentetőbb alvást.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zöldike

Több tanulmány, köztük a NASA híres 1989-es kutatása is bizonyította, hogy a zöldike elősegíti a nyugodtabb alvást azáltal, hogy el tudja távolítani a levegőből a formaldehidet, a toluolt és a xilolt. Ezek a vegyi anyagok egyébként gyakran megtalálhatók a háztartásokban, hiszen festékekből, bútorokból és más mindennapi tárgyakból származnak.​

Levendula

A levendula is hatalmas népszerűségnek örvend, persze, ez sem véletlen. Rendkívül sokoldalú növény, és képes ellazítani és megnyugtatni is. Friss, kellemes illata pedig elősegíti az éjszakai nyugalmunkat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Anyósnyelv/ szobai szanszeviéria

Az emberi szervezetnek oxigénre van szüksége, ha pedig éjszaka is több oxigénhez jutunk, az alvásminőségünk is javulni fog. A szobanövények többsége nappal termel oxigént, éjszaka pedig pihen, de a szorgos anyósnyelv éjjel-nappal dolgozik - még akkor is, amikor mi alszunk.

Viaszvirág

A viaszvirág édes, enyhe illatot áraszt magából, mely nyugtató hatású, segíthet a stressz csökkentésében, ami hozzájárulhat a jobb alváshoz. Levegőtisztító képessége révén szintén javítja a hálószoba levegőjének minőségét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?