2024. július 17. szerda Endre, Elek

Augusztus végi borpiaci jelentés

Agro Napló
A szőlőtermés előreláthatóan nem haladja meg a tavalyi mennyiséget, a szőlőszemek alacsony létartalma miatt körülbelül 3-3,5 millió hl bor előállítására alkalmas szőlőtermés várható.

 

A termelők kilogrammonként 65 Ft körüli felvásárlási áron tudják értékesíteni a szőlőt. A tavalyról maradt készletek, valamint az export csökkenése nem kedveznek a szőlő felvásárlásának.



Bizonyos kékszőlő fajtákat (Cabernet, Kékfrankos) nehéz értékesíteni, a fehérborszőlők közül a Chardonnay iránt gyenge a kereslet. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint a hazai szőlőtermelés fennmaradása veszélybe kerülhet, amennyiben nem sikerül bővíteni a hazai borok bel- és külpiaci értékesítését.

Magyarországon 2009 első hét hónapjában 6%-kal csökkent az asztali és tájborok értékesített mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest. Feldolgozói értékesítési áruk 3%-kal nőtt 2008 első hét hónapjához képest.



Az árnövekedés a tájborok 11%-os áremelkedésével függ össze, ugyanakkor az olcsóbb asztali borok ára 3%-kal csökkent a vizsgált időszakban.



A fehérborok feldolgozói értékesítési ára csaknem 6%-kal nőtt, míg a vörös és rozé boroké 1%-kal csökkent. Az asztali borok ára 3%-kal csökkent, míg a tájboroké 21%-kal emelkedett. A vörös és rozé asztali borok feldolgozói értékesítési ára 4%-kal csökkent, a tájboroké viszont 1%-kal emelkedett.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/augusztus_vegi_borpiaci_jelentes

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?