2024. július 17. szerda Endre, Elek

Augusztus végi zöldség- és gyümölcspiaci jelentés

Agro Napló
A belföldi zöldségfélék kínálatában a karfiol 35. heti 245 Ft/kg-os termelői ára 145%-kal magasabb az öt héttel korábbihoz képest.Az ilyen mértékű áringadozás a karfiol esetében gyakori, mely a váltakozó felhozatallal magyarázható.

 

Valószínűleg a magasabb ár hatására a 35. héten, 235 Ft/kg-os áron megjelent az olasz termék is.



A csiperkegomba 34. heti alacsonyabb felhozatala megmutatkozott a termelői árak alakulásában is (517 Ft/kg). A 35. héten azonban a bőségesebb kínálat hatására 20%-kal csökkentek az árak, és visszaállt a csiperkére jellemző árszint.



A sárgarépa és a petrezselyemgyökér kilogrammos és csomós kiszerelésben egyaránt kapható. Az előbbinél a tavalyival közel azonos, az utóbbinál azonban a kilogrammos értékesítés esetében 32%-kal, a csomósnál pedig 18%-kal magasabb árak jellemzőek.



A gyümölcsfélék közül jelentősen emelkedett az argentín citrom ára, a spanyol terméké azonban alig változott. A nagymértékű áreltérés minőségi különbségekkel magyarázható.



A déligyümölcsök kínálatában kivi, mandarin, narancs, banán és grapefruit is megtalálható.



A belföldi termesztésű gyümölcsfajok közül körtéből már kapható a "Vilmos" és a "Clapp" fajta is, hosszabb-rövidebb tárolásra mindkettő alkalmas.



A hazai őszibarack jelenlegi termelői ára a mérettartománytól és a hús színétől függetlenül, átlagosan 30%-kal marad el a tavalyi év ugyanezen időszakában mért áraktól.



A kajszibarack termesztés északi határán fekvő Magyarországon a kedvező klimatikus viszonyok ellenére a kajszi termőterülete évről évre kisebb. 2009-ben a termőterület több, mint 10%-kal, közel 4 ezer hektárra csökkent.



A KSH adatai szerint az első félévben a friss, valamint az ipari célra történő felvásárlás is nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezzel egyidőben a felvásárlási árak csökkentek.

A magyar kajszibarack termelői ára 2008-ban, a június-augusztusi hazai szezonban alacsonyabb volt az EU átlagnál.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/augusztus_vegi_zoldseg-_es_gyumolcspiaci_jelentes

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?