2024. július 17. szerda Endre, Elek

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 59, 60, 61/2009. (IX. 03.) közleménye

Agro Napló
Az ÚMVP Irányító Hatóságának 59/2009. (IX. 03.) közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 60/2009. (IX.03.) Közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 61/2009. (IX.03.) közleménye

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 59/2009. (IX. 03.) közleménye

a 61/2009. (V. 14.) FVM rendeletben foglalt levélanalízissel kapcsolatos egyes kérdésekről





Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 14. § (2) bekezdésében foglalt és 19. számú mellékletében részletezett levélanalízis egységes értelmezésének elősegítése céljából, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közzéteszi az alábbiakat.



A Rendelet 19. mellékletének második bekezdésében szereplő alábbi mondat -„Az egy mintavételi egységről vett mintának két külön kezelt átlagmintából kell állnia, amelynek a két átló mentén szedett növényt, növényi szervet kell tartalmaznia.”- értelmében a két külön kezelt átlagminta egy mérési adatot kell, hogy eredményezzen. Ennek megfelelően a két átló mentén külön-külön gyűjtött két darab átlagmintából egy darab lemérendő reprezentatív mintát kell képezni, melyet vizsgálat céljából akkreditált laboratórium rendelkezésére kell bocsátani. Egy leadott minta minimum 0,1 kg növényi szervet (levél, levélnyél) kell, hogy tartalmazzon.



A szőlőültetvények esetén a tavaszi és őszi mintavételezés választási lehetőséget biztosít, tehát évente egy levélminta vétel az előírás. A mintavétel időpontját annak függvényében javasolt kiválasztani, hogy a vizsgálati eredmények interpretálásához milyen információk állnak a szaktanácsadók rendelkezésére. A további években a levélminta vételezést ugyanazon évszakban ajánlott elvégezni.



A levélanalízis eredmények a talajvizsgálati eredmények alapján készülő szaktanács pontosítását segítik elő ezért ezek rendelkezésre állásáig a Rendelet 14. § (1) bekezdésében foglaltak szerinti talajvizsgálati eredmények alapján, vagy a tervezett termésszinthez meghatározott tápanyagigénnyel kell elkészíteni a tápanyag-gazdálkodási tervet.

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 60/2009. (IX.03.) Közleménye



a 61/2009. (V. 14.) FVM rendeletben foglalt területazonosítással kapcsolatos egyes kérdésekről



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet 7. § (6) bekezdésében foglalt területazonosítási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos információk, valamint ugyanezen rendelet 39. § (3) bekezdésében szereplő területmérési jegyzőkönyv ellenőrzésekor elvárt tartalmi és formai követelményeket bemutató minta, a csatolt dokumentumokban olvashatóak.





Csatolt dokumentumok:

Területméréssel kapcsolatos információk (PDF)

Területmérési jegyzőkönyv_1 (PDF)

Területmérési jegyzőkönyv_2 (PDF)

 

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 61/2009. (IX.03.) közleménye

 

a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás kérelembenyújtási időszakáról



Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága ezúton tájékoztatja az ügyfeleket, hogy kihirdetésre került az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 113/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet, amely alapján a támogatási kérelmek beadására 2009. szeptember 15. és október 15. között lesz lehetőség.



FVM - Agrár-vidékfejlesztési Főosztály

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?