2024. július 17. szerda Endre, Elek

Békési Szilvapálinka Centrum épül

Agro Napló
A beruházás helyszínéül szolgáló épület feltárásával elkezdődtek a Békési Szilvapálinka Centrum kivitelezési munkálatai — tájékoztatta lapunkat Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója. A több mint 100 millió forintos beruházás összesen 50 millió forintos uniós és hazai támogatásból, s a cég az összköltségek 50 százalékát meghaladó saját forrásából valósul meg.

 

A szilvapálinka központnak az Ady utca 1. szám alatti épület, az egykori zsinagóga ad majd helyet, amely a közelmúltban kultúrházként, a Zsinóros Közösségi Házként funkcionált. A centrum az Európai Unióban is elismert, földrajzi eredetvédett békési szilvapálinkát és a kulturált alkoholfogyasztást hivatott népszerűsíteni.



Elkészülte után a háromszintes, műemléki védelem alatt álló épület a pálinkatörténeti kiállítás megtekintése mellett lehetőséget biztosít majd konferenciák, szimpóziumok, képzések megrendezésére is. Emellett a szakemberek kialakítanak egy 50 férőhelyes kóstoló termet, a központban helyet kap egy látványfőző berendezés, míg a betérő vendégek vásárolhatnak majd a békési specialitásokat forgalmazó helyi termékek boltjában is.



A pálinkaérlelő hordók, az stilizált fahordóban kialakított élménykamra egyaránt tovább segíti majd a földrajzi eredettvédett ital megismerésének élményét, a gyermekjátszó és a látványlift pedig még vonzóbbá teheti a létesítményt. Az épületet természetesen teljes körű akadálymentesítéssel építik át.



Békési Zoltán elmondta, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulásával kutatásokat végeznek az épületben. A munkálatok során igyekeznek a létesítményt a legteljesebb mértékben megismerni. Az eredmények függvényében a Békési Szilvapálinka Centrum új funkciókkal is gazdagodhat. A központ előreláthatólag jövő év végén fogadhatja majd első látogatóit.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/bekesi_szilvapalinka_centrum_epul

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?