Aszú után bonbon

Agro Napló
Egyre többen kezdik felismerni azonban, hogy létfontosságú a hazai élelmiszeripar fejlesztése és védelme.

 

Ezt tapasztaltuk a Coop Rally két állomásán is.



A Tokaj Kereskedőház a borvidék legnagyobb cége, állami tulajdonban lévő vállalat, amely a teljes termés egyharmadát viszi piacra. A borvidéken méltán büszkék a tolcsvai Waldbott Pincére, mely a kereskedőház legpatinásabb



pincéje, 2002 óta a Világörökség része. A kalauzunk ezúttal dr. Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója volt.



A méretét tekintve közepesen nagynak tekinthető, hiszen 3000 hektoliter bor befogadására alkalmas. Ez egy tipikus hegyaljai pince, amely több ágból áll, több szintből tevődik össze, és ennélfogva különböző tulajdonságúak ezek a pinceágak, s különböző lehetőségeket kínálnak az érlelésre.



Amiről híresek vagyunk, a Tokaji Aszú, a Szamorodni, illetve az egyre divatosabb késői szüretelésű borok. De azért a mindennapok borát is megtermeljük, és az alapborok, vagy fajtaborok, amiket mi készítünk - Furmint, Hárslevelű, Muskotály - mind-mind bárhol asztalra kerülhetnek. Legbüszkébbek az aszúkra vagyunk. A Tokaji, egy jó márkanév Magyarországon. Egy félig-meddig vicces megközelítés szerint itt, Magyarországon világhírű. Mi azt akarjuk elérni, hogy azt a sztereotip hozzáállást, miszerint a Tokaji az ünnepek bora, kicsit megváltoztassuk. Eszerint két Tokaji borunk van, az egyik a száraz, ami a mindennapok bora, és az édes, ami az ünnepek bora.



A Coop Rally másik állomása Szerencs volt. A városkáról érthetően a szerencsi édességek jutottak eszünkbe, hiszen ezek mindig szeretett és elfogadott termékei voltak a magyar édesiparnak. A múltról és a jelenről dr. Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezetője tájékoztatott bennünket.



Itt már 120 évvel ezelőtt is édességet gyártottak. Akkor még csak cukorrépa-feldolgozás volt, és 1923-tól jött létre a Szerencsi Csokoládégyár. Ez azt jelenti, hogy 90 éves múltú a szerencsi csokoládégyártás, édességgyártás. A gyár az évtizedek során az iparág egyik hazai fellegvárává fejlődött. Ma az erőfeszítéseink több irányúak. Elsősorban meg kell teremteni a szakmai hátteret, másrészt pedig meg kell teremteni az anyagi feltételeket a folyamatos, és egyre növekvő gyártáshoz. Eddig, úgy néz ki, hogy mind a kettőt sikeresen hajtottuk végre. Mivel nagyon vigyázunk a minőségre, vigyázunk a hagyományokra, és a régi receptek szerint állítjuk elő az édességeinket, reméljük, hogy ez az ismertség és elfogadottság megmarad, és erősödik.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/aszu_utan_bonbon

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29