2024. július 17. szerda Endre, Elek

A MEGOSZ 2009. évi nagyrendezvénye Abádszalók határában

Agro Napló
2009. szeptember 26-án a Poplár Magánerdészeti Kft. rendezte meg a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége éves nagyrendezvényét. A társrendező az Erdészeti Tudományos Intézet volt.

 

Sárvári János ügyvezető nyitotta meg a találkozót, majd Luzsi József, a MEGOSZ elnöke köszöntötte a megjelenteket.

A gazdasági válság erdészetet érintő tényeivel kezdte mondandóját az elnök: 20 százalékkal visszaesett az iparifa választékok iránti kereslet, a költségek ugyanakkor emelkedtek. A magánerdészetek a túlélésért küzdenek. A nemzeti támogatások megszűntek, az EU-pénzek kifizetése pedig csak „indulgat.”

Emlékeztetett, hogy számos könnyítést sikerült az új erdőtörvényben realizálniuk. Az erdőt „kihasználók” pedig szigorú büntetéssel számolhatnak.

Luzsi József megfogalmazta az új erdőtörvénnyel kapcsolatban a magánerdő-tulajdonosok kéréseit a hatóság felé: Minél pontosabban határozzák meg az elvégzendő feladatokat, hogy minél kevesebb engedélytől eltérő kérelmet kelljen beadniuk. Szükség van a jó munkához a szakirányítók tíz éve jól működő hálózatára is. A falugazdászokhoz hasonló funkciót betöltő szakemberek jelentik a garanciát a szakmai színvonal megtartására. Ennek a hálózatnak a szétesése beláthatatlan következményekkel járna. Kérte az illetékeseket, hogy nemzeti forrásból oldják meg ennek a hálózatnak a finanszírozását.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a tárca garanciát vállalt az egykori erdőfenntartási járulék kifuttatását. Feltette a kérdést, hogy mikor fogják visszakapni a régen befizetett pénzüket.

Sürgette az EU-pénzek kifizetését is.

Ami az erdőtelepítést illeti, megállapította, hogy késedelmes a pályázatok elbírálása. Szülessenek meg mielőbb a kifizetési határozatok, mert az erdő nem határozatok alapján működik – fűzte hozzá. E téren is kiszámíthatóságot szeretnének a magánerdő-gazdálkodók.

Kiemelte, hogy nagyon fontos volna erdőérték-növelő jogcím elindítása. Kérte ennek a jogcímnek a soron kívüli indítását.

Az erdő-környezetvédelem és a Natura 2000 terén pedig ragaszkodnak a korlátozások értékarányos kompenzációjához, amely korlátozások csak a kártérítés időtartamáig legyenek fenntarthatóak. Ne forduljon elő olyan helyzet, hogy a kompenzáció forrása elfogy, a korlátozás pedig marad!

Megállapította, hogy a helyzet nehéz, de ha a feltételek biztosítottak, megkapják a támogatásokat, akkor cserébe a közcéloknak megfelelő, eredményes gazdálkodást ajánlanak.

A magánerdő-gazdálkodás gondjainak megoldása a saját kezükben van, de a felsorolt segítség – szakirányítás megőrzése, az uniós támogatások folyósítása – nélkül nem tudják a hazai magán-erdőgazdálkodás eredményességét biztosítani.

Végezetül kiszámítható jövőt kívánt kollégáinak.



Sirman Ferenc, az FVM szakállamtitkára tolmácsolta Gráf József miniszter üdvözletét, és köszönetet mondott az évek óta egyre magasabb színvonalon végzett tevékenységért. Emlékeztetett, hogy a hazai erdők felét a magánerdők teszik ki. Ezen túlmenően munkahelyeket biztosítanak olyan helyeken, ahol jelentős munkanélküliség. Hangsúlyozta, hogy a minisztériumnak jó a kapcsolata a magánerdő-gazdálkodókkal.

Kiemelte, hogy az erdőtörvény módosítását két dolog váltotta ki, egyrészt a társadalom megváltozott igényei az erdőgazdálkodással szemben, másrészt a magánerdő-gazdálkodók és a hatóság közötti partneri viszony kialakulása. Ez lehetővé tette a törvényi előírások enyhítését.

A jövő évi támogatások helyzetéről szólva előre bocsátotta, hogy az agrár- és az erdészeti támogatásokat egyre inkább az uniótól kapjuk. Hazánknak eddig sikerült valamennyi támogatást Brüsszelből lehívnia.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2009. évben négy erdészeti intézkedést hirdettek meg. Az első témakör az erdészeti gépbeszerzés volt, amelyben a 2007 és 2013 között 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre. A benyújtott kérelmek közül 126-ot tudtak támogatni. A kért összeg mintegy 3 milliárd 796 millió forintra rúg. Átcsoportosítással a teljes összeget kifizetik. 2009-ben és 2010-ben már nem hirdettek ebben a témakörben pályázatot.

A fiatal erdők nevelése témakörre mintegy 800 millió forint igény érkezett, és forrás átcsoportosítással az ÚMVP segítségével a 2010. évi költségvetési tervezetben szerepel ez az igény.

Az ÚMVP második témakörében három erdészeti jogcím szerepel: az erdőtelepítés mezőgazdasági területeken, az erdőkárok helyreállítása és az agrárerdészeti rendszerek.

Egy másik intézkedés az erdő környezetvédelmi program, s az erre rendelkezésre álló keret 2007 és 2013 között 23,7 milliárd forint. Ebből mintegy 170 ezer hektár magánerdő támogatására nyílik lehetőség.

Ennek célja a fenntarthatóságot jobban biztosító erdőgazdálkodás felé való elmozdulás. Fontosnak tartják, hogy mindezt ne természetvédelmi korlátozásokkal, hanem önként vállalt és támogatott magas színvonalú erdészeti tevékenységgel érjék el. Ehhez hasonló támogatás eddig nem volt, ezért is adtak ki egy tájékoztató füzetet.





A második témakörben további jogcím az erdők szerkezetátalakítása és a közjóléti berendezések létesítése. Az előbbit remélhetően még ez év októberében meghirdethetik. A közjóléti beruházásokra vonatkozó szabály kidolgozása jelenleg még folyamatban van, erre a jogcímre várhatóan 2010 tavaszán lehet pályázni.

Erre 11,9 milliárd forint áll rendelkezésre a tervidőszakban.

A nem mezőgazdasági területek erdősítésének lehetőségét várhatóan 2010-ben hirdetik meg. Erre a célra 520 millió forintot különítettek el. Ebből mintegy 2000 hektár erdő telepítésére nyílik mód.

Az erdőkárok megelőzése jogcím is 2010-ben indul. Ennek fedezet 2,6 milliárd forint. Ebből az összegből 60 ezer hektár erdő támogatható.

A Natura 2000 területekkel kapcsolatos kompenzáció nem szerepel az ÚMVP-ben. A program készítésekor ugyanis nem volt egyetértés az erdőgazdálkodók és civil szervezetek között. Az új Erdőtörvény a meglévő üzemtervi előírások felülvizsgálatát írja elő. A Natura 2000 területekkel kapcsolatos korlátozásokat az erdészeti hatóság írja elő, annak függvényében, hogy milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre. A támogatási jogcím 2010-es beindítása sürgető feladat. Ennek igénylése egyszerű lesz, kérelmet nem kell beadni, csupán a kifizetésre vonatkozót.

A nemzeti erdészeti támogatási jogcím jogszabályi hátterét megteremtették, de ennek életbe léptetéséhez szükséges az uniós notifikáció is. Ennek során Brüsszel azt vizsgálja, hogy az adott támogatási konstrukció megfelel-e az erdőgazdálkodás támogatására vonatkozó uniós szabályoknak.

A 2009-ben rendelkezésre álló támogatások megoszlása a jogcímek szerint:

Az erdészeti feladatok előirányzaton 1 071 055 000 forint áll rendelkezésre, s a műszaki átvételeket követően az év végéig megtörténik a kifizetés.

Az erdőtelepítés, erdőszerkezet átalakítás, fásítás előirányzaton mintegy 275 millió forint áll rendelkezésre, s szintén az év végéig várható a kifizetés.

Az erdőterületek közjóléti célú feladatokra az előirányzat maradványa 67,1 millió forint, amelynek a felhasználását új pályázat kiírásával oldották meg.

Sajnálatos, hogy az állampolgárok által támogatásra felajánlható adó 1 százalék megszűnt – fogalmazott a szakállamtitkár, majd hozzátette, lobbiznak a képviselőknél, hogy ez a lehetőség jövőre újra megnyíljon.

A jövő évi költségvetésben az erdészeti támogatásokat a Nemzeti Erdőprogramban tüntették fel. Ennek részleteiről még folynak az egyeztetések a minisztériumban. (Z.)

 

Forrás: http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=15944&Itemid=1

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29