2024. július 17. szerda Endre, Elek

Erdőgazdaságok válságban

Agro Napló
Tíz-tizenöt százalékkal csökkent a fa ára - számolt be tapasztalatairól a szolnoki székhelyű erdőgazdaság (NEFAG Zrt) vezérigazgatója. Ahhoz, hogy a vállalat a tavalyihoz hasonló árbevételre tegyen szert, több fát kell értékesítenie. Csakhogy a kereslet is csökken.

 

Az Alföldön gyengébb minőségű fa terem, melyből a szolnoki NEFAG Zrt. raklapokat és bútorlapokat készít. Fő megrendelőik olyan építőipari és elektronikai cégek, amelyeket a válság mélyen érintett. A saját üzemeikben előállított akácfa szőlőkarókat a társaság elsősorban Franciaországba exportálja, egy közvetítőn keresztül - írja a Szoljon.hu.





Míg az elmúlt években hatvan-száz kamionnyi karót értékesítettek ily módon, addig idén még mindössze huszonöt-harminc kamion terméket szállítottak ki. A francia gazdák egyrészt bizonytalannak érzik az uniós támogatásokat, másrészt a gyengébb minőségű, de olcsóbb áruk felé tolódott el a kereslet. Így társaság két fűrészüzeméből az egyiket nyáron kénytelen volt bezárni. A kieső árbevételt több fa értékesítésével igyekeznek pótolni. Az elmúlt években az engedélyezett mennyiségnél rendre kevesebb fát termelt ki a NEFAG Zrt, ám az idén szükség lesz a kitermelési lehetőség teljes kihasználására - olvasható a lapban.

Vállalkozói Negyed 09-02

 

Forrás: http://www.fataj.hu/2009/09/281/200909281_ErdogazdasagokValsagban.php

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29