2024. július 17. szerda Endre, Elek

Mi is az a hucul?

Agro Napló
A Magyar Lovas Kör Kézműves Szakágának tagjaként szeretnék beszámolni egy számomra érdekes és fontos dologról. Lovasbarátaim szívét valószínűleg nem dobogtatja meg annyira az, hogy Zengővárkonyban tojásmúzeum nyílt. Viszont nagyon szép helyen van, a Zengő aljában, és esetleg egy lovastúra alkalmából érdemes megállni pár percre. A világ minden részéről vannak ott tojásremekek

 

A közmondással ellentétben – mely azt mondja, hogy egyforma, mint két tojás – nincs két egyforma tojás. Maga az alapanyag is változó, van ott tyúktojás, jércetojás, strucctojás, libatojás, pulykatojás stb. A technika is sokféle, egy mintának is többféle változatát látni. A kutatószobában a mintáknak és a tojással kapcsolatos hiedelemvilágnak lehet utánanézni.



Szakmai érdeklődésem régi keletű, és nem tojással kezdődött. Gyermekfejjel egy csodálatos rajztanár irányításával rajzpályázatokon vettem részt. Nyertem is oklevelet, többek között egy lengyel rajzpályázaton. A közgazdasági érettségi után egyértelmű volt számomra, hogy restaurátornak állok. Az élet azonban úgy hozta, hogy mégis közgazdasági pályán tanultam tovább. A festés hobbiszinten megmaradt, porcelánfestő lettem egy iparművésznél. Ezt a fiam születésekor hagytam abba, ám éppen a fiam indított el a tojás felé.

Húsvét előtt született, és én a rokonlátogatások alkalmából a terítékek mellé festettem egy-egy tojást. A család akkor kezdett furcsa szemmel nézni, amikor ezt még júliusban is megtettem. Később jártam gyűjteni, személyesen is, így pl. Sárközben, de gyűjtöttem anyagot a Néprajzi Múzeum Könyvtárában, ismeretségek, véletlenek révén is. A véletlen juttatott el hozzám egy amerikai újságot is, amiben csodálatos tojásokat láttam. Ezek voltak a hucul tojások. (Ilyen is van, nemcsak ló fajtaként!) Azóta kutatom ennek az irodalmát is, nem könnyű feladat. A Zengővárkonyi Tojásmúzeumban ezekből a tojásokból is látható.



Részt vettem Hollandiában nemzetközi tojáskiállításon, volt önálló kiállításom Budapesten (el tudják képzelni, hány tojás kell egy önálló kiállításhoz?), de számtalan más népművészeti kiállításon is. Lehetőségem nyílt az MTV 1 csatornáján, hogy bemutathassam a tojásfestést. Tanítottam óvodásokat és pedagógusokat is. Egyszer egy utcai bemutatón, lelkes punk banda tanult nálam lelkesen tojást festeni. 1982-ben megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere címet.



Azért valamennyi kapcsolat mégis van a ló és a tojás között! Hiszen a gyergyói minták között, amelyek főleg a ház körüli dolgokat jelenítik meg, van egy, ami a cifrakantáros nevet kapta.



Végül egy érdekesség! Éveken keresztül az volt a munkám, hogy muzeális célra adtam el külföldre haditechnikát: pl. hatástalanított R34-et, MIG 15, MIG 21-t. Ezekkel kapcsolatban az embernek az elmúlás, a szenvedés jut eszébe. Aztán otthonomban a tojásokat festettem, ami már több ezer éve az élet és a termékenység jelképe. Így egyenlítődtek ki a dolgok az én kis világomban.



Pillerné Marton Emőke

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/mi_is_az_a_hucul

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29